Musikindustri konkurs – Företagsnyheter

oktober 12, 2019 Av Johan Mårtensson

Musikindustri konkurs: Stort företag i konkurs. Både verksamt i Sverige och i Norge. Företaget som gått i konkurs heter Music Retail Sweden AB.

musikindustri konkurs

Att kalla det att ett företag inom enbart musikindustrin är delvis sant. Det är en verksamhet som har/hade både butiker och webbshop (digitalt). Dom har/hade totalt hela 19 butiker.

Butiksdöden är inte över

Det är så enkelt att säga övergången till det digitala fungerade inte riktigt. ASSÅ? Vilken stjärna det måste vara som har kompetens nog att säga så. För att dyka in i det mer så handlar det om att företag har kostnader för att drivas. Alltså t.ex lokalhyror, personalkostnader (överlägset den dyraste), värma upp lokalerna, fylla upp butikerna. Dessa nämna saker är det också som man inte hade behövt oroa sig över på samma sätt om man enbart bedrivit sin verksamhet över nätet. Visst har du ett lager men du behöver inte logistiken med att fylla varje butik eller att ligga på så många varor av samma sort eftersom allting finns på samma ställe. Logistiken blir oerhört mycket enklare och billigare. Tänk dig att du kan minska din personal styrka med 75% (ponerat).

Omställningen

När du börjar prata om att företag skall göra omställning till det digitala så säger du stäng alla dina butiker som inte går bra just nu och satsa enbart på dom butikerna som går bra. Det är enklare sagt än gjort för du skall försöka placera om personalen, du har avtal på butikerna o.s.v m.m o.s.v.

Det är helt enkelt för om man har en gitarr som heter “G9 Easy Ground Mega 2.0” som finns i butiken så går folk helt enkelt in på nätet för att dubbelkolla vad man får köpa den på ett annat ställe. Det medför att butiken du varit och tittat på varan inte får den försäljningen, detta är ingen nyhet men det fungerar fortfarande så i många branscher. Det handlar om att försöka få agentur på visa varor för att enbart får sälja dom i Sverige. Kan du göra det kan du styra priset och där med få en bra grund för att sälja dina varor med en god marginal så du kan överleva. Så fungerar inte alla branscher och det kanske inte ens går i musikindustrin men det är en tanke jag har.

Siffrorna

Siffrorna konkurs

Omsättningen på företaget har legat stabilt länge. Man har kämpat med lönsamheten under många, många år. Det som man ändå ser efter när man kollar på många konkurser som jag verkligen gör att det inte händer något på plus sidan. Man fortsätter att bedriva företaget år efter år utan att göra några stora förändringar. Jag förstår att investeringen i det digitala och nya system kostar väldigt stora pengar men oavsett så hade man behövt vara stenhård och kapa visa butiker med dålig lönsamhet.

Försäljnings plattformer

Prisjakt och Pricerunner ger alla förutsättningar för att sälja deras varor billigt till konsumenter vilket är bra men problemet är när du som butik ligger med på deras plattformer så behöver du ha en marginal på det du säljer som är högre än den som du behöver när det enbart är digitala verksamheter. Det stavas enbart HÖGRE lokalhyra och det går inte att komma ifrån.

Du pratar om att man skall använda butikerna som ett lager, absolut kan man göra det men det förändrar inte att lokalhyran är grymt hög och själva butiken måste kunna bära väldigt stora kostnader ändå. Tillsammans med använda butiken som lager och även sköta försäljning så hade du istället kunna ligga lite mer offside till ett bättre pris. Där hade kostnaderna varit lite mer balanserade.

Kommer företaget leva vidare?

Kommer någon att köpa upp konkursboet? Det ser jag som en självklarhet att man kommer att köpa upp visa delar. Kommer någon alla köpa upp hela verksamheten? Det är väldigt svårt att sia om just nu, såklart att det kommer finnas intresserade men om någon av dem verkligen kommer att köpa. Det kommer tiden snart att utvisa.

Senaste LIVE sändningen var det en person som precis hade blivit uppsagd från ett företag som var väldigt orolig. Sitter du i samma sits så VÄNTA på konkursförvaltaren. Innan du gör något alls. En annan nyhet som jag pratat om tidigare är AT som gick i konkurs och så kom konkursförvaltaren in och nytt bolag tog över verksamheten förutom en del i PT/HT (partille / härryda tidningen).

Vid pennan Johan “Moderjohan” Mårtensson

Glöm inte att titta in mina andra inlägg – Företagsnyheter eller min Blogg. Gillar ni att läsa glömt inte att dela min inlägg och GILLA! Det är den största anledningen till att jag fortsätter bedriva kanalen är ni alla som är med på resan.

Lyssna på Aktörspodden