Lokaltidning nära konkurs

Det handlar om Alingsås, Lerum, Partille och Härryda tidningen. Tidningen startades av familjen Michelsen 1865 och har sedan varit i familjens ägo.

Vi pratar om en verksamhet som har funnits i 154 år och oavsett deras senaste problematik bör man fundera över deras existens med respekt. Alla vet att tidningar i dagens samhälle kämpar med näbbar och klor för att gå runt.

Det finns många gemensamma nämnare mellan dom krisande tidningarna. Företagen har lämnat dem till stor del. Vad jag menar är att företagen istället lägger sina marknadsföringspengar på andra reklamplatser. Det har blivit en stenhård konkurrens om spridning/räckvidd per spenderad krona. För att ytterligare förklara det är om vi gör ett exempel.

Du lägger 1 krona på Facebook och får en räckvidd på 200 personer, du lägger samtidigt 1 krona på Google och får en räckvidd på 150 personer och slutligen lägger du även 1 krona på en tidning och får en räckvidd på 50 personer.

Om du då tar denna ponerade räckvidd och lägger på 10 000kr det gör att vårat exempel medför en exponering till

  • Ex1: 10 000 x 200 = 200.000 människor .
  • Ex2: 10 000 x 150 = 150 000 människor.
  • Ex3: 10 000 x 50 = 50 000 människor.

Vad hade du själv lagt pengarna? Svaret behöver vi inte diskutera för det har redan hänt och valet har redan gjorts. Det som tidningarna har behövt göra är att sänka deras annonsplatser (alltså kostnaderna per annons) vilket har medfött att kostnaderna för att bedriva verksamheten legat kvar på samma nivå medan intäkterna har blivit mindre.

Omsättning / resultat

År – Omsättning – Resultat

  • 2014 – 66,2 mnkr – minus 1,7 mnkr
  • 2015 – 60,2 mnkr – minus 10,7 mnkr
  • 2016 – 62 mnkr – plus 0,7 mnkr
  • 2017 – 60,7 mnkr – plus 2,8 mnkr
  • 2018 – 53 mnkr – minus 2,9 mnkr

(mnkr = miljoner kronor)

Samtalsämnen finns fortfarande att tidningarna ej kommer att finnas i framtiden. Det går att säga både det ena och andra om saken. Nyheter kommer människor alltid att behöva och jag tror att det är dags för tidningar och andra att se på saker på nya sätt.

Det finns väldigt många vägar att gå och det är bara att lägga om kursen.

Lerums tidningen, Partille & Härryda tidningen och Alingsås har nu under vecka 36 -2019 ej blivit utdelad p.g.a en skuld till VTD som delar ut tidningen.

Varumärket hos tidningarna är det rubbat? Det finns tidningarna som har sargat varumärke och det finns tidningarna som har det intakt. Min analys i ämnet är att tidningar som agerat efter ideologi har ett mycket svagare varumärke än dom som inte gjort det.

Skulder

Skulderna hos bolaget. Det finns 112 anmärkningar till kronofogden under 2019 och av dessa är 50 ansökningar. Det förekommer skulder men dessa är ej av en hög summa (2019-08-31). Det har ej gjorts någon utmätning av företaget.

GP – Göteborgs-Posten har intervjuat en ledande person i från AT. Ifrån AT säger man att gratis utgåvorna Lerum, Partille och Härryda att deras framtid är oklar. Mer om den intervjuen här.

Konsumenten har alltid rätt. Det är ett statement som aldrig kommer att vara fel. Det betyder att så länge något har ett högt marknadsvärde finns det en business. Det höga marknadsvärdet betyder att det finns många konsumenter som finns på den marknaden. Jag tror inte vi läser mindre nyheter i dagens läge men frågan är om vi är lika intresserade av lokala nyheter?

Det handlar om att varje enskild person går till sig själv och tänker. Vill jag veta mer eller mindre om kommunen jag bor i och vad är det någonstans jag vill läsa det? När svaret på den frågan är besvarad så handlar det om hur skall man kunna få en företagsmodell där intäkter finns med. Det finns allting ifrån abbonemang, patreon, knyt-punkter m.m.

Min egen analys är att bolaget kommer att säljas t.ex att köparen tar över skulderna och affären är klar. Det beror såklart även på tillgångar i bolaget eller att hela eller delar av tidningen kommer gå i konkurs. Varför säger jag detta? Det är för en företagsrekonstruktion redan är gjord och det finns därför inte längre det alternativet.

Har du tips? Vill du att tidningen skall vara kvar? Hit me with your best shoot!

Vill även tillägga att jag skrivit krönikor (2st) för LT,PT och HT. Vill såklart även personligen tacka dom för att jag fått vara med på detta.

Vid pennan Johan ”Moderjohan” Mårtensson

OmsättningSamarbeteFramgångEntreprenör poddAnnonseringDigital MarknadsföringPoddradioModeraternas viktigaste frågorModeraterna LerumYttrandefrihetLag och ordningNäringsliv 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.