Kvinnor vs Män

Lön Damlandslaget kontra Herrlandslaget?

juli 10, 2019 Av Johan Mårtensson

Hur ser man som företagare på det hela?

Det har blivit populärt att jämföra damer och herrar när det kommer till sport. Många har gått ut i media och ansett att man skall tjäna samma pengar inom landslaget. Att anse något är inte att bekräfta att det är rätt. Ta en diskussion om det är väl bara något som gynnar alla. Det är viktigt att vara transparent och viktigt att våga stå upp och säga det man tycker.

Oavsett hur man ser på “sporten” så är det en form av underhållning. Människor betalar för att gå och titta på underhållningen. Att det finns känslor inblandat om ditt klubblag spelar har såklart en förhöjande underhållningseffekt för den som tittar men det är oavsett vad alla en må säga… fotboll = underhållning.

Man säljer alltså underhållningen för publiken. Det är ett SÄLJ inblandat i hela konceptet där man skall kunna erbjuda underhållningen för den betalande publiken.

Folket på läktaren

Jaha, men det är ju lika många människor på läktaren på båda? Om vi ponerar att det är lika många människor som tittar på plats vad är intäkterna via biljettförsäljningen?

I Stockholm så ville man göra nytt rekord. Så SvFF sålde biljetterna för 50kr och det blev ändå inte fulla läktare. Det gick även rykten om att det fanns olika organisationer och föreningar som gav bort biljetter (detta kan inte styrkas här och nu). Där har vi då den momentana värdet på marknaden d.v.s underhållningsvärdet. Därför att jag säger att det var momentan är för att det handlade enbart om ett tillfälle, det säger inget om att det blir mer folk nästa gång. T.ex som vilket evenemang som helst.

Om vi ser det som en företagare eller entreprenör. Man behöver intäkter för att kunna plocka ut löner. Man behöver intäkter för att hyra stora arenor. Ekvationen handlar alltså vad är det vi får in i pengar emot dom pengarna vi skall ta ut. Själva uträkningen är inte svår men det är viktigt att komma ihåg detta. Siffror har inga känlsor. Oavsett om dom är gröna eller röda i bokföringen så finns det inga känslor där. Resultatet eller då pengarna bryr sig inte om du anser att en sak skall fungera. Gör den inte det så gör den inte det.

Nu startar vi ett band

Om vi ponerar att du och jag som läser detta skall starta ett band, jag blir sångaren. Jag är väldigt dålig på att sjunga. Om vi då sätter pris per biljett på 300kr då kommer det troligtvis inte många och tittar på oss. Dom som väl gör det kommer inte tycka att värdet av den underhållningen som bjöds var värda dom där 300 kronorna.

Det handlar inte om damer eller herrar. Det handlar om underhållningsvärdet som dom både två har individuellt. Vill man arbeta för att det skall vara en annan balans då handlar det om att öka dragkraften och värdet på underhållningen. Det kan man göra på planen eller det kan människor som går och tittar även medföra. Ta med dig en vän, gå och titta och så gör man det till en vana. Man drar igång grupper på Facebook eller andra ställen för att åka och titta, visa upp att man är där och får den underhållningen man vill.

Sponsorer

Sponsorer och andra kommer se ökningen. Då ser man att det finns mer och mer värde där och intäkterna ökar. När intäkterna ökar kan utgifterna öka och det är på det sättet lönerna gör det också. Det är så vilket företag eller egentligen vad som du helst pratar om fungerar.

Att man försöker göra det till en sak mellan kvinnor och män är bara helt fel. Det handlar inte alls om det. Det är att jämföra med musiken och underhållningen som sker där. Man betalar oavsett vem det är för biljetten om man anser att det är värt pengarna och man tycker om underhållningen.

Skulle du vara av en helt annan åsikt så välkomnar jag dig att kommentera. Det är nämligen så att världen blir enbart bättre om man kan diskutera saker.

Jag har med ett av mina företag sponsrat Damfotboll i några år nu, Tollereds IF. Om man vill göra skillnad eller stödja en förening så handlar det inte i mina ögon om det är damer eller herrar. Det handlar om man är duktig på att rapportera som händer. Bra matchrapporter och sedan såklart stödja en lokal förening i relativ närhet.

Vid pennan Johan “Moderjohan” Mårtensson