Konkurs

Att gå i konkurs kan hända på grund av många olika anledningar. Vi skall prata om kostnaderna det blir för andra företag och staten och när brukar man försätta företaget i konkurs.

konkurs

Att gå i konkurs

Såklart är det lika olika beroende vad det är för företag som går i konkurs. Företagen som finns idag är egenföretagare, mikroföretag (1-9 anställda), små företag (10-49 anställda), medelstora företag (50-249 anställda), stora företag (250+ anställda). Vill man veta mer om företagsantal så rekommenderar jag att besöka ekonomifakta.

Om man skall generalisera så handlar det om när man inte längre förmån att betala ut löner på företaget så försätter man företaget i konkurs. I fallet med löner så kan lönetagarna på företagen försätta företaget i konkurs via tinget ifall dessa ej utbetalas i tid. Det kan även att man försätter företaget i konkurs innan nästa skatteutbetalning och dess brytgräns. För att man helt enkelt inte kan betala den skatten som kommer.

Att likvidera företaget är inte att gå i konkurs. Jag påtalar detta för att likvidera företaget är att betala alla skulder, utgifter m.m och sedan lägger man ned företaget.

Antalet konkurser

För att se antalet konkurser så finns det bara ett ställe man skall besöka och det är tillväxtanalys. Dom uppdaterar varje månaden antal konkurser för föregående månad.

Bilden är tagen ifrån tillväxtanalys

Om vi tittar på siffrorna är de gula antalet företag totalt sett oavsett vilken typ av företag. De som jag talade om tidigare alltså från egen till stora företag. När man pratar om konkurser handlar det inte enbart om antal för det kan vara få personer som blivit av med ett jobb. Utan det handlar till stor del hur många det är som har blivit av med jobbet.

När vi skall räkna på marginalskatten på varje enskild person så behöver vi ponera alltså anta vilken lön dom har för att se vad staten förlorar i intäkter. Den förlorade intäkten är inte exakt vad det kostar då staten behöver betala hela lönen istället. Så det handlar faktiskt om hur man räknar. Vi kommer räkna på detta sättet. Vad staten hade vanligtvis om inte konkurs hade skett fått in i skattemedel från dom personerna som blivit av med jobbet.

Förlorade intäkten staten

Vi använder oss av augusti 2019 där det var 1534 personer som blev av med jobbet. Vi räknar att dom har 30.000kr i månadslön. 12×30.000 = 360.000 års lön. Varför vill jag veta årslönen det är för att använda mig av ekonomifakta och deras tabell för att räkna ut marginalskatten inklusive arbetsgivaravgiften. Mer om den här.

Det ger en marginalskatt inklusive arbetsgivaravgift på 45,5%. 30.000 * 45,5% = 13 650kr.

Då har vi alltså 13 650kr i skatt per månad i förlorade intäkter. Vi tar då det med antalet personer som var 1534. 13650×1534 = 20 939 100kr. Vi avrundar det till 21 miljoner kronor. Det är enorma belopp och då pratar vi inte om speciellt många människor.

Förutom den skatten så behöver även staten betala jurister som skall hantera konkurser och det är även stora belopp. Allt beroende vad det finns i konkursboet, alltså vilka medel som finns kvar i bolaget när det kursade. Det finns även en rang lista där olika myndigheter, företag får betalt först. T.ex får skatteverket betalt först och det är ganska självklart.

Förlorade intäkter för ett företag

Om man som företag helst plötsligt får veta att en kund då har gått i konkurs vad händer då? Det är faktiskt så att den juristen som tar över konkursen kommer meddela alla vad som händer. Det är ytterst få fall som du kommer få betalt för dom fakturor du har till det företaget som gått i konkurs. Jag förstår den ångesten man känner när man inser att alla sina pengar är borta men det är den bistra sanningen.

Min egna erfarenheter så har jag aldrig fått tillbaka några medel när ett annat företag gått i konkurs. Samtal med andra är att det är likadant för dom.

Kan man göra förfrågning emot privatpersonen istället? Det finns fall där ett företag har grovt missköts och man kan med tanke på det kräva dom f.d ägarna av det konkursade företaget. Det finns bara en väg att gå om du tänker i dom banorna och det är att prata med en jurist.

Den konkursade privatpersonen bakom företaget åker dom på någon skuld? Det beror om det finns skatteskulder för dom skulderna stannar inte vid företags undergång.

Ännu mer om konkurser så rekommenderar jag wikipedia. (Sök konkurs)

Jag är den som går i konkurs

Det man skall veta att alla konkurser beror inte på det företaget som väl går i konkurs. Det kan handla om allting ifall man inte fått betalt själv, en tvist, expansionskonkurs o.s.v. Sedan är tyvärr om man skall generalisera dom stora konkurser ett stort exempel på företag som borde lagts ner mycket tidigare, detta är såklart fall till fall men det är min personliga åsikt.

Om du är den som har gått i konkurs så se verkligen till att du har lärt dig av dina misstag om du skall bli näringsidkare igen. Det är inte så att du kommer vara dömd för all framtid men du behöver hängslen och livrem för din egen del men även andras för att driva företag igen. Min största rekommendation är att starta om själv igen. Helst om du har varit ett större företag med massor av anställda. Dra ner på allting och gör om det från grunden och uppåt igen eller håll det skalbart.

Ni har väl inte missat mina andra blogginlägg?

Vid pennan Johan ”Moderjohan” Mårtensson

OmsättningSamarbeteFramgångEntreprenör poddAnnonseringDigital MarknadsföringPoddradioModeraternas viktigaste frågorModeraterna LerumYttrandefrihetLag och ordningNäringsliv 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.