LAS – Lagen om anställningskydd
Lag (1982:80) om anställningsskydd – Utfärdad 1982-02-24
Vem/Vilka omfattas av lagen?
Dom som berör en arbetsplats skulle man förenklat kunna säga.
Vilka undantag?
Personen som är i nära anspråk (familj) med Arbetsgivaren/Ägaren eller alternativt då anses sitta på en likadan bestämmande position på företaget.
Det finns även andra tillämpningar som ni kan läsa på den första paragrafen, 1 §.
Lagen finns till för att säkerställa att en anställning sker på ett rätt sätt gentemot arbetstagaren och arbetsgivaren.
Vad är det som skapar mest problematik?
Det är 25 § – 26 § och dem nästa följande efter. Det handlar om en person får sluta från företaget p.g.a arbetsbrist eller liknande. Turordningen är det dom flesta pratar om, att om det är flera personer som måste sluta eller att man måste låta den sista gå istället för att välja en annan person som har ett högre värde för företaget.
Det är och kommer förbli en stridspunkt både politiskt och fackligt, det finns mig veterligen enbart enstaka fall där företag inte behöver följa tursordningsregeln. T.ex om du säger upp mer än 10 personer eller varslar hela företaget, är det 10 personer kan två stycken undgå turordningsregeln.
Det finns även om företaget kan bevisa att det föreligger kompetenser på företaget (personer) som gör att dess existens kan skadats eller försämras p.g.a av den enskilda personen måste lämna företaget. Då kan man följa turordningsregeln men ej följa anställningsdatum, d.v.s säga upp annan person än den sista som blivit anställd.
Mer input i ämnet kan ni hitta här.
Analys
Det är ganska stora siffror som hellre hade sett att reglerna/lagen hade ändrats. Sedan skall man påvisa att det är en ändring och inte hur ändringen skall se ut, även om många är positiva till en ändring betyder inte det automatiskt att man vill ta bort alla skydd som finns.
Att vi följer lagar som är sedan 1980 nu så mycket senare är inte att vara effektiv. Arbetsmarknaden ändrats hela tiden och lagar och regler måste hållas bättre uppdaterade, man tänkte på analoga arbeten när lagen togs fram. Vi arbetar digitalt via datorer. En marknad som är global därav måste lagen anpassas för allas bästa. Såklart att likadana arbeten finns kvar men hur många marknader har tillkommit sedan 80talet. Det är en hel del utan att nämna några.
Hur den bör se ut är jag inte rätt person att säga, det är som jag personligen anser vara bäst. En jämkning mellan olika parter så som jurister, arbetstagare, arbetsgivare och regering. Det skapar inte den bästa lösningen för varje enskild part men det skapar en hållbar lösning som fungerar en lång tid framöver.
Vid pennan Johan ”Moderjohan” Mårtensson
Omsättning – Samarbete – Framgång – Entreprenör podd – Annonsering – Digital Marknadsföring – Poddradio – Moderaternas viktigaste frågor – Moderaterna Lerum – Yttrandefrihet – Lag och ordning – Näringsliv