Arbetstid

Arbetstid

När det kommer till arbetstid så har man såklart olika inställningar om hur länge man tycker en arbetstid skall vara. Men varför är det så att våra arbetstider ser ut som dom göra idag? Varför arbetar vi enbart på dagen och inte alls på kvällen?

Svenska folkatron

Det finns flera sagor/berättelser till varför det är så att man inte jobbar när det är mörkt ute. Här kommer en av dom mer omtalade.

I Uppland var det en sägen om en bonde som inte hann med allt som han skulle göras på dagen så han jobbade över  på kvällen. När han gick där och höll på så torde han höra två troll som satt och pratade. Det ena trollet frågade det andra: “Får jag låna din stora kittel ikväll” Det andra trollet blev förvånat och frågade: “Vad skall du ha den till”. Första trollet log och svarade “Jag skall koka Lasse Lagomlår, som inte går hem när alla andra gör det”. Efter detta säger sägnen att Lars alltid hade vitlök i skorna så inte trollen skulle ta honom.

Oavsett alla sägner eller sagor så är kontentan att dagen tillhörde människorna medans kvällen tillhörde de övernaturliga väsen.

Min fråga

Givetvis ställd på min Facebook-kanal

ARBETSTID
Tror du att sex timmars arbetstid hade varit positiv för alla parter?

JA – 48%

NEJ – 52%

Röstningen sker här.

Arbetstid – grunden

Olika länder världen över har olika typer av regler när det kommer till hur mycket man får jobba.  I Sverige har vi 40 timmar per vecka utöver detta är det övertid. D.v.s man tjänar mer pengar mer inarbetad timma om man överstiger summan och skall få extra ersättning för detta.

Man får inte blanda ihop OB (obekväm arbetstid) med övertid då dessa inte är samma. När man arbetar OB så har man 40 timmars arbetsvecka. Men man arbetar på obekväma tider därav har rätt till extra ersättning.

Det finns såklart länder som har högre arbetstid per vecka men mig veterligen är det Frankrike i vårt närområde som har minst arbetstid per vecka 35 timmar.

Extern länk Vecko arbetstider – Arbetstider

Arbetsformer

Det finns såklart även olika typer av anställningar så som projektanställning. visstid. tim. vikarie och fastanställning. Olika typer av anställning som har olika typer av förutsättningar och krav. Ingen av anställningarna säger att du måste börja jobba på en viss tid eller sluta utan det är upp till anställningsavtalet.

Explosion arbetstider

Att vi enbart arbetat under ljusa tider det stämmer verkligen inte, för under den industriella revolutionen så förbättrades möjligheterna för att kunna arbeta sent. T.ex lampor och ljus.

Människor arbetade så mycket som 6-7 dagar i veckan och det finns forskning som tyder på att det kunde vara över 12 timmar om dagen. Att detta inte var ett värdigt liv fanns det som sagt ingen tanke på just då, sedan hände det något positivt för mänskligheten.

Fackförbund, kollektivavtal och statlig lag som sade att man inte får jobba mer än så här och så här. Oavsett vad man anser om fackförbunden eller kollektivavtalen så skall man veta att världen inte sett likadan utan dem. De gjorde en stor skillnad för att kunna ge människor ett drägligt liv och det skall inte föraktas.

Analys om Arbetstider

För det första så får jag tacka till alla som var med i omröstningen, det är den största som vi har gjort med över 250 deltagare.

Det finns forskning som pekar på att om du arbetar mindre än 8 timmar så kommer du må bättre som människa. Om du mår bättre så producerar du mer på ditt arbete. Det väger dock inte upp i ren ekonomisk uträkning men det finns andra faktorer som man anser att det kan vara värt det. Som t.ex mindre sjukskrivningar, kundbemötande, nya kunder genom bemötandet, bättre resultat på enskilda saker, bättre arbetsstämning och då bättre arbetsmiljö.

Är detta då framtiden eller inte? I närliggande framtid är detta inte troligt ett scenario vi  får vara med om för dom möjliga kostnaderna för detta gör att risken blir för hög att testa.

Även om det finns lyckande exempel så behöver det inte betyda för att alla andra lyckades så kommer våran arbetsplats att göra det med.

Fick en väldigt bra kommentar som jag anser vara väldigt smart utformad. “Det är bransch anpassat”. Det går inte att bestrida att om man jobbar inom transportsektorn så kan man inte tjäna på att dra ner på en redan omstridd arbetstid.

Vad är då rätt?

Svaret kan jag ej ge er utan det kommer framtiden att utvisa. Finns det en möjlighet för företag att inte förlora ekonomiskt på det så kommer det så klart att införas utan några tveksamheter. D.v.s genom statligt stöd men vem vill stödja ett förslag i verkligheten? Det kommer kosta staten 2/8 = 25% av den intäkten? (ren uträkning oberoende av andra faktorer)

Vid pennan Johan Mårtensson

Missa inte min podcast eller min videoblogg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.