Är det ett mål att få bort alla butiker från städerna?

Det blir fler och fler nyheter om att stora duktiga företag försvinner från centrala delar av landets städer. Detta är för er ingen nyhet men vad får detta för konsekvens? Givetvis att det blir mindre flöde av människor och städerna blir mer öde. Det kommer även i framtiden påverka var arbetsplatserna kommer finnas.

Vad är det som påverkar butikernas existens i dom centrala delarna?

  1. Stadsplaneringen
  2. Politiker
  3. Covid-19
  4. Hyror
  5. E-handeln
  6. City föreningar
  7. Köpcentrum

Stadsplanering

Detta är hur man tänker sig att staden skall växa och var man bygger vägar och möjliggör för människor att enkelt komma in i städerna. Detta har varit extremt stort fokus på att ta bort parkeringsplatser eller att placera parkeringarna längre från stadskärnan för att öppna upp plats för mer byggnader eller liknande.

Det får en stor konsekvens att man aktivt arbetar för att göra det enkelt för bussar och kollektivtrafiken med egna filer på vägarna och tar bort möjligheter att köra bil. Vad får det för påverkan?

Givetvis att människor utanför städerna inte vill åka dit. Det är inte svårare än så? Om det inte finns människor så finns det heller ingen möjlighet att bedriva verksamhet.

Det betyder påsikt att den troliga effekten är att dom centrala delarna kommer bli mer och mer sovplatser. Alltså fler och fler lägenheter och mindre verksamheter.

Politiker

Givetvis är stadsplanering en stor del från det politiska men det är mer än så. Det största fokus har varit att göra städerna och dom centrala delarna så gröna som möjligt. Att man aktivt vill få bort bilar. Det betyder inte att alla politiker aktivt varit för det men dom som varit emot det lyser med sin frånvaro.

Aktivt ta bort parkeringsplatser gör det svårare att besöka städerna. Absolut kan man åka tåg, flyg och taxi men dom snabba besöken uteblir och det är butikerna som är förlorarna.

Covid-19

Jepp och nog sagt om det. Det är ingen som behöver en extra lektion vad det innebär och att folk är hemma mer.

Hyror

När det rör sig mindre människor så minskar värdet att finnas på platsen. Det gör att när fastighetsägarna köpte fastigheterna hade dom ett värde som man måste räkna ut hyran ifrån men när stadsplaneringen blir mer och mer grön försvinner intresset att betala för butikerna.

Det är enkelt att se att det finns tomma lokaler i dom flesta städerna. Så påverkan blir inte bara för butikerna. Om inte fastighetsägarna får hyra ut lokalerna kommer dom få det svårare ekonomiskt med. Dom får då stå där med tunga kostnader för icke uthyrda lokaler.

E-handeln

Den påverkan är ju ganska självklar. Oavsett vad du har sålt i din butik så finns det stentuff konkurrens på internet. Det är inte längre enbart ett par ”motståndare” utan dom har ökat i varenda fält och segment.

City föreningar

Inte i alla fall men i dom flesta fallen så har man inte lyssnat på vad företagen har efterfrågat. Vad är det företagen har efterfrågat? Det är kunder… kunder och återigen kunder. Det behövs människor i omlopp för att skapa kunder. Så vad behövs för detta?

Det handlar delvis om parkeringsplatser men även kollektivtrafik. Man har helt glömt parkeringar och satsat allt på det kollektiva.

Det är faktiskt väldigt uddlöst av dom flesta föreningarna och det man gjort utan att förstå det själva att man signerat sin egen dödsdom. För finns det inte företag så kommer dessa föreningar heller ej att finnas kvar.

Köpcentrum

Vad är det som köpcentrum har som inte dom centrala delarna har? Det är enkelt att komma in för det finns parkeringsmöjligheter. Givetvis blir det mer på en plats med olika butiker för den som vill handla mycket. Detta kan dock centrala delar konkurrera med för att det har tidigare funnits ännu fler butiker och matplatser m.m för den som vill vara ute och shoppa.

För den som vill handla snabbt så är det köpcentrum som gäller. Varför? Det handlar inte enbart om parkeringsmöjligheter även om det är en stor del av det hela utan det handlar också om platsen. Städerna ligger inte ofta ”på vägen hemåt” som ett köpcentrum gör.

Helheten?

Som ni säkert förstår så är det inte bara en sak som gjort att det blivit svårare att bedriva verksamhet i städerna. Man har alltså inte enbart kämpat emot en sak utan det är många. Jag tror i min enfald att hade man stått upp för fler parkeringar och enkla möjligheter att snabbt kunna parkera för att handla så hade inte dom stora kedjorna försvunnit mer och mer.

En annan sak är att detta har bara börjat. Dom stora företagen har mer och mer börjar analysera exakt vilka platser som är värda att finnas kvar på. Det betyder att i framtiden kommer fler och fler företag försvinna från städerna. Det är min personliga övertygelse.

Varför pratar jag om dom stora kedjorna? Det är för att dom lockar folk till platserna och möjliggör för dom mindre företagarna att bedriva sina affärer och butiker m.m.

Det är enklare att sälja en korv om man ligger brevid en H&M, Johan Mårtensson

Det är aldrig försent?

Jag lämnar det osagt. Dock kan fokuset förändrats och möjliggöra ett levande centrum igen. Vill man att våra städer skall vara sovplatser för att man jobbar på andra platser i framtiden?

Vid pennan Johan Mårtensson

Ett svar på ”Är det ett mål att få bort alla butiker från städerna?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.