Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the simple-automatic-updates domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol9/z0/ah1j95htw3n58oj/moderjohan.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol9/z0/ah1j95htw3n58oj/moderjohan.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Poddradio - Det du behöver veta för att komma igång med en podd

Poddradio

Poddradio

Att göra poddradio det är inte alltid lika enkelt som det ser ut.

När det kommer till paddradio så finns det många olika typer av skapande. Det finns såklart ”jag sitter och pratar” segmentet men sedan finns det allting ifrån nöje, sport, fritid, företag o.s.v.

Att skilja ut sig från mängden när man skall göra poddradio är viktigt. Att ställa sig frågan vad är det jag kommer tillföra världen när jag gör den? Finns det ett behov eller ett intresse runt det ämnet du vill prata eller måste du skapa intresset?

På bilden Johan ”Moderjohan” Mårtensson

poddradio

Poddradio – plattform

Vilken plattform skall man använda sig av när man skall göra sin poddradio? Det finns såklart många olika här kommer några jag rekommenderar.

Podbean

Varför jag rekommenderar podbean är för att deras support är riktigt bra och du kan enkelt dela vidare från podbean till Spotify och Itunes. Det gör att de största platserna där poddar spelas kommer din podd att finnas. Det är enkelt att ladda upp ditt nya material för att kunna lansera dina avsnitt.

Mikrofoner

Jag använder mig av Röde mikrofon med externt ljudkort i form av Focusrite Scarlett18i8. Det finns fyra utgångar och det betyder om du har fyra mikrofoner kan du spela in på alla samtidigt. Det behövs dock betald programvara för att kunna utnyttja alla samtidigt därav så tycker jag det bästa för att komma igång är två stycken mikrofoner och ett externt ljudkort som klarar av två stycken mikrofoner.

Ljudeditering

När det kommer till inspelning och editering av ljudet så är det självklara valet, Audacity. Programmet klarar av att hantera två stycken mikrofoner och allting är enkelt att sköta med programmet. Du ser enkelt när du spelar in och du kan även enkelt klippa in diverse intron och outron som du har på din podcast. Du kommer snabbt lära dig programmet.

Vid inspelning att tänka på

Nummer 1: Se till att du och din poddgäst har samma ljudnivå på mikrofonerna. Det betyder inte att ni skall ha ljud HÖGT utan att ni skall höras i samma läge. Gör en snabb inspelning med er båda så kan du justera enkelt på det externa ljudkortet att ni ligger på samma nivå.

Nummer2: Spela alltid in i en lägre nivå. Varför skall man spela in i en lägre nivå? Det är för att mindre missljud kommer med och det behövs inte så mycket pillande med inspelningen  efteråt. Om du spelar in högt kommer allt skit ljud med. Det kommer ställa till det så inni för dig som skall lansera dina avsnitt. Gå inte i den fällan som jag har gjort.

Nummer3: Ett manus är ett MÅSTE. ”Jag behöver inget manus” Det kan vara så att du inte behöver det men det gör att det finns en grund för avsnittet. Oavsett vad som händer så finns den grunden kvar. Det kommer även att höja värdet för den som är med i poddradion att ett manus finns. Skapa en grym mall och  sedan blir det enkelt att göra ett nytt varje gång.

Nummer4: Klipp bort så lite som det går. Flödet i samtalet blir bättre om du släpper det fritt. Det tar lång tid innan man kommer till den platsen men när det väl kommit så kör på magkänslan. I början så måste du klippa bort saker det är för att flödet i avsnittet blir konstigt när man är ny.

Externhjälp behöves

Om du har trots allt lyckats göra bort dig vid din inspelning och du kan inte spela in avsnittet igen då gäller det att editera ljudfilen. Det är otroligt svårt och komplicerat att göra detta och därav så tror jag att 99% av alla poddare inte kan göra detta på ett bra sätt. Min rekommendation är att betala för det via Fiverr.

Där kan du betala mellan 200-400kr så får du ett mycket bättre ljud.

Behöver ett intro?

Min poddradio heter Aktörspodden och ni kan lyssna på den överallt. Den har vuxit sig väldigt stark och har många lyssnare. Jag använder mig av extern hjälp för att få någon annan som presenterar mig. Det tycker jag ger lite extra tyngd till podden. Om ni är intresserade av detta skall ni besöka Daniel Vållberg.

Här kommer även ett smakprov så ni vet hur det kan låta om ni själva vill göra detta.

Rätt kort eller grafisk hjälp

Som jag pratade tidigare så gäller det att använda sig av Fiverr om man inte kan det själv. Du behöver fixa rå-materialet själv men där kan du enkelt få ihop en snygg profilbild som du kan använda.

Foto på inspelningen

Varje avsnitt = nytt foto på deltagare. Det gör att din poddradio kommer kännas mycket mer levande och man vill se på bild vem det är som pratar. Det kommer göra att du connectar mycket mer med dina lyssnare. Så det är ett stort tips!

Sociala medier

Detta är 2000-talet så jag behöver väl inte förklara för er hur viktigt det är att man skapar sociala media konton på alla plattformar när man vill göra poddradio. Facebook, instagram, Youtube, LinkedIn m.fl är ett måste.

Vilken poddradio skall jag lyssna på?

Här kommer mitt tips och det är min egen poddradio som jag tycker håller väldigt hög kvalité. För att förklara vad podden handlar om så får ni först se en film så får ni känna på om ni kanske vill hänga med på min resa.

Aktörspodden är uppbyggd på hashtaggen #geordetliv

Det handlar om att alla skall få komma till tals. Oavsett storlek på företag, oavsett hur långt man har kommit så finns det lärdomar vi alla kan ta av varandra. Det är den röda tråden i podden. Jag hoppas att ni vill hänga med. Är det fler tips som ni skulle vilja få så försöker jag svara i kommentarerna.

Vid penna Johan ”Moderjohan” Mårtensson

Facebook – @Moderjohan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.