Företagande

Företagande

 

Företagande, det hela började redan när man var yngre och man hade bestämt sig för att tjäna lite ihop lite pengar. Jag har en broder och två stycken systrar och vi bodde tillsammans med våran mor som var ensamstående. Det gjorde så klart att vår ekonomi var ansträngd. Om det var att man ville kunna köpa något extra var det till att jobba sig till dom själv. Det blev så att jag började att gå ut med tidningen GT varje helg. Så när helgen kom var man där på väggarna med ett leende på läpparna och försökte sälja sina tidningar.

Det var den första gången jag började tänka till. Hur kan mitt eget agerande hjälpa eller stjälpa mig?

Över tid fann jag att sättet man framförde sig på kanske inte sålde tidningen den gången. Men om man var glad och trevlig så kanske man kunde få en affär fem tio gånger senare. Att om ge sig med en positiv aura. Att alltid försöka förhålla sig till saker positivt.

Gymnasium –

Tiden gick och man började på Lerums Gymnasium. Under den perioden så hade man mycket på sin agenda. Stort fokus var då även på privata tiden just det elektriska. Man pratade och tittade på ritningar, utforskade olika idéer och började forma vad som var det bästa alternativet i just olika fall. Jag började även bygga hemsidor på helgerna, på den tiden var det html kod som man byggde i, och att lära sig på egen hand var inte enkelt. Många timmar att dra sig i håret för att få flyttat saker en liten bit.

Att hela tiden innehava en målbild, något man vill komma till. Och när man väl kommit till platsen man ville från början har man redan satt ett nytt mål, att hela tiden inse att man kan utveckla sig själv som människa och även sitt företagande. Automatiskt lägger man ner mer tid på att bedöma andra än sig själv och hur man skall kunna uppnå bästa effekten med din egna största produkt, du själv, jaget.

Mål

Jag visste redan när jag började på Gymnasiet att jag skulle driva eget företag, det var bara en självklarhet. Något som man inte kunde bestrida, det vara bara så det skulle bli. Jag har haft det målet så länge jag kan minnas, jag började mitt yrkesliv på ett stort företag för att lära mig grunderna. Sedan bytte jag till ett mindre företag där jag fick bästa möjligheten till utveckling, man måste gå in med öppna ögon.

Och med det menar jag att det är enkelt att sitta och säga att ett företag är på det sättet och det sättet, när du väl söker dig till ett företag måste du som arbetssökande verkligen se till att företag är rätt plats för just dig. Där du kan växa, dom lyssnar och vill utveckla sig själva lika mycket som du själv vill. Och det var verkligen den arbetsplatsen jag kom till, sökte mig till.

Då tillslut hade jag bestämt mig. Nu kör jag, oavsett om jag skulle göra det själv eller inte så var det dags. Min goda vän valde att börja tillsammans med mig, då vi båda hade namnet Johan så döpte vi då företaget till J2 Elteknik AB.

J2 Elteknik AB

Företagande betyder många gånger att man med små medel kan skapa stora saker. Det är det som avgör vad företagande är. Vi som alla andra började så har man små medel, man kämpar sig upp och vi fick ett väldigt bra resultat ekonomiskt det första året. Nästan lite så man tänker tillbaka och undrade hur vi kunde få till det, men vi jobbade mycket. Vi jobbade nästan dygnet runt, åkte och gjorde jobb. Och om vi inte jobbade så åkte vi och räknade på jobb.

När jag säger att vi räknade på jobb, räknade vi verkligen på allting. Även om jobbet var på en arbetstimme åkte vi till kunden med ett leende på läpparna och lyssnade på vad deras behov var. Vårt mål var alltid att lösa problemen eller nybyggnationerna på det absolut bästa sättet för kundens skull. Även om kunden ville något så lade vi ner tiden för att förklara varför det var bättre på detta sättet, du sparar både tid och pengar och resultatet blir bättre.

Företagande

Sedan när man inte var ute och jobbade eller räknade på jobb satt man inne på kontoret som var ett litet sovrum. I det lilla sovrummet skulle man göra hemsida, bokföra och så många andra pappersarbeten. Låt oss inte glömma fakturera och dom löpande journalerna.

Genom vårt fina resultat på arbetsplatserna så ökade våra förfrågningar lavinartat, vi var tvungen att anställa.

Första gången du kommer till att du skall anställa någon så finns det flera saker du behöver tänka på.

  1. Arbetstider (inga mjukavärden)
  2. Inköpsställen
  3. Kvalitétspolicy
  4. Miljöpolicy
  5. Transportsätt
  6. Utrustning/Verktyg/Skyddsutrustning
Hela kedjan

Man tror att man kan komma undan och bara låta någon göra arbetet som man har gjort, men så är inte fallet. Om du vill att ditt företag skall fortsätta vara lika bra och utvecklas i den takten som du själv gjorde, måste du påverka hela kedjan. Så att den som kommer till dig och arbetar gör på samma sätt som du tidigare gjorde. Du måste sätta dig ner, tänka efter hur du löst visa saker, vad gjorde jag tidigare, hur gjorde jag sakerna. Du har gjort allting på automatik, men när du väl får en/flera anställda finns det inte längre något som är automatiskt.

Du lägger om växeln till manuell, se då till att du har lärt dig köra med det.  Du behöver organisera och informera, märk väl det ordet. Informera, man kör i väldigt högt tempo så man glömmer helt av den biten. Man gör den biten men man gör det inte tillräckligt bra. När du försöker prata med någon som är uppe i varv och du är väldigt lugn blir det samtalet kanske inte det mest kvalitativa.

Anställa

Vid den biten när jag anställde var vi två ägare, så jag hade turen att kunna diskutera allting. Så vi visste var vi stod någonstans. Enligt min egen åsikt tror jag att många anställningar blir dåliga för man är dåligt förbered, sedan givetvis finns det människor som man trodde var något helt annat och inte alls fungerar på det företaget man innehaver.

Många år senare så delar vi på oss, jag och min f.d delägare. Vi har haft det väldigt bra och utvecklat företaget en lång väg. Dock börjar det bli mer och mer påträngande att vi ser på saker lite olika och vill satsa på olika saker. Han hade fått barn och ville verkligen vara där och det har jag full respekt för, jag stöttade honom i beslutet även om jag tyckte det var tråkigt, men insåg att det var nödvändigt.

Ensam

När jag väl tagit över rodret själv så flyter saker mycket enklare för mig. Jag kan enkelt manövrera riktning utan att det behöver bli till en diskussion. Dock blir visa saker som tidigare varit automatiskt, precis som jag förklarade innan så borde jag varit mer förbered för allting. Timmarna räckte in till för att hinna göra allt.

Jag vill inte ens tänka på hur många arbetstimmar jag lade ner när jag väl hade blivit själv. Det var samma men mycket mer, boka kunder, se till att kvalité och produktionen rann smärtfritt. Även när du har haft en delägare som skött halva din verksamhet är det även gällande att halva omsättningen på företaget försvinner när han gör det. Även om alla kunder inte lämnar måste ta du över dessa kunder.

Företag

Tänk en extra gång på hur du skall försätta framtiden med dom kunderna, hur du skall presentera och se till att den som lämnar hjälper dig med detta. Jag hade inte den extra draghjälp. Vi åkte inte ut och träffade kunderna tillsammans. Sedan var det inte så att min f.d delägare inte ville hjälpa till men jag tänkte inte igenom det hela så noga som jag borde ha gjort. Ett dåligt val i mitt företagande.

Tiden rullade på sedan på snabbt och vi hade efter många om och men blivit lika stabila som förut. Jag hade ändrat på dom sakerna som jag tyckte verksamheten behövde och det visade sig vara ett väldigt lyckat drag.

Ny policy

Jag införde 10% av vinsten som företaget gör går tillbaka till personalen, jag följde min bild av vad jag tycker företagande skall vara. Jag började skapa ett närmare samarbete mellan alla kollegor. Jag ser mig själv inte som ett företagsledare, en chef eller boss. Det är bara ett uttryck jag är en kollega som alla andra som har en uppgift att sköta. Mina kollegor har andra uppgifter som måste göras. Tillsammans bildar vi kedjan d.v.s företaget. Hur stark den kedjan blir är upp till dig som företagsledare, även om du ser dig själv som kollega. Det är din arbetsuppgift.

Årets hantverksgala 2015

Årets hantverksgala gick av stapel, där kunderna fick rösta på det företaget dom tyckte var bäst. Tävlingen innefattade hela Sverige och inte bara vårt närområde. Och vi vann. På scenen fick jag mottaga pris av Peter Settman. Det var stort för mig att få ett erkännande inte för alla andra utan för mig själv att jag valt rätt när jag blev själv. Att jag lyckas sätta segel på stränder som var värda att gå i land på, mina kollegor är fantastiska på sitt jobb tro inget annat. Utan dem hade jag aldrig kunnat vinna, hur man än vrider på det så är det en insats som vi alla gjort tillsammans. Ett kvitto på att våran kedja är tjock, smidig och stark.

Årets hantverksgala 2016

Året senare gick tävlingen av stapeln igen. Och visst var man nervös när man gick omkring först och minglade. Man visste redan innan vilka man tävlade mot i sin egen kategori Årets Elföretag Sverige. Att man lyckats vinna en gång var stort men att lyckas försvara titeln ett år till det hade varit något över det extra. Att vi gjorde bra arbeten och fokuserade ännu mer på processen efter vi hade vunnit första gången.

Kan vara en stor bidragande orsak till att vi lyckades. Vi blev som sagt inte nöjda av första vinsten utan vi alla tog tillfället i akt. Att fortsätta utveckla företaget ännu mer. Genom aktiva möten med bättre, enklare och smidigare arbeten som mål lyckades vi ännu gång förnya orderhanteringen.

Årets Elföretag i hela Sverige ett år till var ett faktum där man satt vid borden, mina knän var ganska svaga när jag intog scenen för att mottaga priset igenom. Galan gick av stapel i Stockholm och är verkligen ett minne för livet.

2017

Så drog jag igång ett nytt företag vid namn av Butik El Sverige AB, försäljning av elmaterial och verktyg online.

J2 Group AB öppnades också upp.

Under året har jag även ökat på mina kunskaper inom SEO. Jag går igenom dessa och delar mina kunskaper med er inom SEO i min blogg.

Övrigt

Förutom mitt kända företagande så skriver jag även mycket, jag har en bok som jag kommer ge ut när jag är nöjd med den. Den är inte färdigskriven ännu, orden kommer inte till än när dom är påtvingade utan dom dyker upp när man minst anar det.

Driver flera olika hemsidor inte bara J2 Elteknik AB.

Informationstjänster om belysning i olika regioner är det gällande:

Belysning i Göteborg

Snickare Partille

När det gäller ditt företagande, se alltid möjligheterna. Även när det är som värst finns det alltid möjligheter och sett att vända på situationen. Saker är aldrig så farliga som dom upplevs för stunden, det är lite av vad företagande är och står för. Det är inte alltid enkelt och det skall det inte vara, njut av stunderna när det går bra och alstra energi från det. Du kommer behöva det när det går grus i maskineriet. Johan Mårtensson

Missa inte att titta på min video blogg eller läsa mina blogg inlägg. Vill ni tillbaka till startsidan kan ni klicka här.