Vem skall jag rösta på?

Vem skall jag rösta på?

Vem skall jag rösta på det är en fråga som kan vara enkel att svara. Det kan vara en fråga som är väldigt svår att svara på. Nyckeln att veta vad du skall rösta på är att förstå var partiet vill. Det är enkelt för dig att ta reda på vilket exakt parti som står för exakt vad i en fråga men det kan ge dig mer huvudvärk senare. För även om du är överens om en fråga så kanske det blir mer dumt i andra frågor som gör att du har lagt din röst fel.

Vem skall jag rösta på ? Parti?

Vilka parti finns det att välja på och var hittar jag deras partiprogram? Ordningen lottades

 1. Moderaterna
 2. Sverigedemokraterna
 3. Socialdemokraterna
 4. Kristdemokraterna
 5. Liberalerna
 6. Miljöpartiet
 7. Vänsterpartiet
 8. Centerpartiet

Om du har orkat ta dig tiden för att gå genom varje partiets partiprogram eller inte så kan du se om du hittar samsyn i olika frågar. Vem vad är egentligen viktigast när det kommer till vem skall jag rösta på?

Vilken ideologi är det som genomsyrar partierna?

Vad står dessa ideologierna för egentligen? Om du vill djupdyka i detta föreslåss denna länken till wikipedia. All information nedan finns att tillgå på wikipedia förutom mina analyser.

Här kommer några ideologier

(S) – Demokratisk socialism – Socialister ser gärna att företagen till stor del ägs av arbetarna genom kooperativ. Analys: Hade du tyckt att alla som jobbar på ett företag äger det? Det har med arbetsmarknaden att göra men även inkomster i form hur pengar skapas. Hade det blivit kaos med för många kockar eller tycker du detta är ett bra förslag? Svaret kan bara du svara på.

(C) – Socialliberaler är vanligtvis för ett starkare socialt skyddsnät och vissa offentliga ingripanden i ekonomin. Analys: Man anser att offentligsektor skall vara stor och att möjligheten till att angripa i arbetsmarknaden skall finnas. Alltså inte frihet under ansvar utan frihet när vi anser det är okej. Är detta ett sätt som du tycker är bra? Svaret kan bara du svara på.

(L) Liberalismen som ideologi grundar sig i individens rätt till frihet och motsätter sig statlig inblandning i individens privatliv. Analys: Tillskillnad från (C) så anser man i Liberalismen att staten skall hålla sig borta helt från privatlivet. Staten sätter spelreglerna men efter då håller man sig borta. Är detta något du tycker är bra? Svaret kan bara du svara på.

(KD) Den kristdemokratiska ideologin karaktäriseras för att vara konservativ när det kommer till kulturella, sociala och moraliska frågor. Analys: Man vill bevara kulturella saker som t.ex religioner. Moraliska frågor som t.ex äldrevården, kärnfamiljen är grundpelare. Är detta något du tycker är bra? Svaret kan bara du svara på.

Fortsättning – Ideologier

(MP) Grön ideologi den är intimt förknippad med miljörörelsenfredsrörelsendjurrättsrörelsen och feminismen. Analys: Miljö framöver allt annat. Ekonomi får stå i bakgrunden för miljön är viktigare. Anser man att ekonomin är mindre viktig och att miljö är det ända som är viktigt så kanske MP är något för dig? Svaret kan bara du svara på.

(M) Liberalkonservatism är en politisk filosofi som grundar sig i


en blandning av marknadsekonomi, individuella rättigheter samt respekt för traditioner och försiktig samhällsutveckling. Analys: En slimmad offentligsektor och fri arbetsmarknad. Bevara svensk kultur. Är detta något du anser vara bra? Svaret kan bara du svara på.

(V) Socialism är en ekonomisk teori kännetecknad av betonandet av kollektiva eller statliga styrelseformer och en tilltro till gruppens, kollektivets och massornas förmåga. Analys: Tycker man att gruppen alltid skall gå först. Det skall vara  jämlikt oavsett vad? Då kanske detta är är något för dig? Svaret kan bara du svara på.

(SD) Socialkonservatismen ansåg att samhället hade ett ansvar för att alla skulle få en dräglig levnadsstandard. Man menade att samhället bland annat skulle ta itu med farliga arbetsmiljöer och sjukdomar. Analys: Offentligsektor är viktigt och skall vara stor för att ta hand om dom svåra sakerna. Samtligt som man vill bevara. Är detta något för dig? Svaret kan bara du svara på.

Vem skall jag rösta på?

Nu om ni har läst partiprogrammen och gått igenom ideologi så borde en bild växa fram vilket parti ni borde rösta på? Om inte så skall jag hjälpa er en sista gång. Nu går vi in på varje parti och tittar vilka slogans dom har.

 • Centerpartiet alla ska kunna bestämma över sitt liv genom egna och fria val.
 • Vänsterpartiet fler trygga jobb, inte färre
 • Miljöpartiet Vi ska kunna titta våra barn i ögonen och säga att vi gjorde allt
 • Liberalerna Sverige – möjligheternas land.
 • Moderaterna vill återupprätta samhällskontraktet.
 • Sverigedemokraterna vi vill ha en seriös migrationspolitik
 • Socialdemokraterna tillsammans ska vi jobba Sverige ur krisen
 • KD – för ett friare och varmare samhälle

Dessa informationerna fanns på varje hemsida och är direkt tagna ifrån tiden denna sidan gjordes. Så vem skall jag rösta på? Den frågan mina kära vänner kan bara du svara på. Har försökt göra mitt bästa för att förklara vilket parti som ni borde rösta på.

Vem är jag?

Vem skall jag rösta på?

Johan ”Moderjohan” Mårtensson (M) ni kan läsa mer om mig här.  Jag tror på rätten till att rösta oavsett vilket parti du röstar på. Jag har varit totalt opartiskt när denna informationen lades ut. Det stämmer att jag är Moderat.

Röstningen är en demokratiskt grundpelare som vi måste stå upp för. Oavsett vem du röstar på så är din röst så otroligt viktig för vårt samhälle. Så istället för att säga vad du skall rösta på. Så rösta på det du känner är rätt med den informationen jag försökt dela med er.

Vem skall jag rösta på? LÖST -check

Vid pennan Johan ”Moderjohan” Mårtensson

Moderaternas viktigaste frågorModeraternas förslagModeraterna LerumModeraterna Västra Götaland