Vända trenden går det?

vända trenden

Att vända trenden just nu kommer inte vara enkelt. För att det är inte enkelt att tjäna tillbaka förlorade pengar.

Många företagare ute i vårt land kämpar med näbbar och klor för att hitta varje liten pusselbit som gör att dom kommer klara krisen lite bättre. Har personligen sett många underbara nya sätt att tackla problemen som har uppstått. Såklart kommer några bli lyckade och några andra inte bli det.

Men låt mig förklara varför det är svårt att tjäna tillbaka förlorade pengar. Om vi ponerar att vi är ett litet/medelstort företag som förlorat 300 000 SEK på Corona-krisen. Vi har en omsättning på 2 000 000 SEK alltså 2 miljoner. Vi har under de senaste åren en snitt procent på EBIT (vinster föreskatter) på 5%.

EBIT är det reslutatet ett företag gör innan man räknar bort eventuella skatter. Så om ett företag skulle lyfta fram sin EBIT som riktig vinst. Vi säger att den är på 100 000 SEK så hade alltså vi varit tvugna att dra av 22% bolagsskatt. Så det riktigt resultatet hade då varit 100 000 – 22 000 = 78 000 SEK.

BETALA TILLBAKA

På vårt ponerade företag så skall vi räkna ut vinsten per år det gör vi enligt följande: 2 000 000 SEK (Omsättning) x 0,05 (5% vinst) = 100 000 SEK. Om vi då har förlorat 300 000 SEK under krisen kommer det ta minst 3 år att betala tillbaka ”lån” eller komma tillbaka till vattenytan. Då får det inte hända något riktigt negativt under de 3 åren som lånen skall betala tillbaka på.

Hur kassan för vårt ponerade bolag ser ut? Vi såklart säga vad vi vill om den. Att vi hade behövt en stark kassa det har blivit en absolut nödvändighet. Denna krisen kommer att medföra att varje företag som inte står starkt ekonomiskt och är i en dålig bransch kommer trilla vippen. Oavsett vad alla säger så finns det inga känslor när det kommer till siffror. Jag har tidigare gjort ett inlägg om detta (ni kan hitta det här).

VAD KAN MAN GÖRA?

Det är såklart väldigt svårt att säga beroende på bransch och verksamhet. Dock skulle jag vilja lyfta fram flera företag som varit med och kommenterat under min Facebook. Företag som kanske kan ges en extra tanke när marknaden vänder.

Hotel Flora & Flora Workspace – Hotell & Hyra kontorsplats för dagen Göteborg

Mercado Mexico – Mat Göteborg

Glas & Bilrikt i Sölvesborg – Skadeverkstad, lackering och glasskador på bilen

Bodelssons by the Sea – Hotell & Resturang Tosteberga

Från min sida så hoppas jag alla företag klarar detta och jag finns såklart på min Facebook om man behöver ett bollplank. Jag tror att jag lyckats att hjälpa flera företag från att begå ett riktigt misstag?

En stor uppmaning från min sida är att lyssna på varandra och företagaren där ute. Det behövs ibland inte enbart ekonomiskt stöd utan stöd kan komma i många olika former. Hitta människor som du kan lita på som du kan prata djupa saker med utan att du behöver vara rädd om din rygg.

VÄNDA TRENDEN

Att ekonomin kommer gå upp och ner under framtiden också det är ett faktum. Att vi kommer komma tillbaka till högkonjuktur det vet vi alla. Hur lång tid kommer det att ta? Det finns såklart många proffstyckare som har olika åsikter om hur lång denna krisen kommer att bli. En sak kan jag säga till er alla där ute, DET KOMMER ATT VÄNDA!

Hur hårt än vinden piskar emot vårt ansikte. Hur mycket världen än gungar under våra fötter, så står vi pall. För vad som än händer så står vi stolta och rakryggade. Vi är…. vi är Sveriges Företagare!

Vid pennan Johan ”Moderjohan” Mårtensson

OmsättningSamarbeteFramgångEntreprenör poddAnnonseringDigital MarknadsföringPoddradioModeraternas viktigaste frågorModeraterna LerumYttrandefrihetLag och ordningNäringsliv 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.