Stora vinster

Stora vinster

april 17, 2019 Av

När stora vinster händer

Ponera att du sitter och tittar på nyheterna. Du ser att ett stort företag gör en jättevinst. Vad är det då du tänker för dig själv när du ser den nyheten? Alltså verkligen tänker inte något skitsnack. Inte det du kanske hade sagt att du tänkte på. Utan vad är den ärliga sanningen?

Tänkte du?

 1. Dom måste ta för mycket betalt
 2. Lönerna måste vara jättelåga
 3. Hur ser deras arbetsmiljö verkligen ut
 4. Dom måste fuska med något, detta är inte rent
 5. HÖJ LÖNERNA
 6. Hur mycket utdelning kommer styrelsen få?
 7. Hur stor blir bonusen till styrelsen?
 8. Vilken bra resultat. Vad duktiga dom är
 9. Dom har verkligen fått allting att gå på rätt spår
 10. Vilken grym arbetskultur dom måste ha
 11. Deras ledning måste vara något alldeles extra
 12. Herregud vad dom måste betala i skatt
 13. Dom borde kunna betala mer skatt och avgifter med dom vinsterna
 14. Dom har duktiga medarbetare annars hade detta aldrig kunnat ske

Såklart finns det alltid människor som tänker positiva saker om ett företag som gör stora vinster. Men dom flesta tänker ändå något negativt eller någon tanke som kan anses vara negativ. Tänker du på något av dom ovanstående alternativen? Dra iväg din tanke i kommentaren.

DET MAN BORDE TÄNKA

Om ett stort företag gör en vinst så är det otroligt. Alltså OTROLIGT positivt för väldigt många människor. Låt mig förklara.

Internt på det företaget kan man göra satsningar på olika nya områden. Köpa in ny utrustning för att säkerställa marknaden och avancera sitt kunnande inom nya avdelningar. Extra och ytterligare utbildningar för personalen, jag du förstår. Det kommer finnas resurser för att göra saker man inte kunde tidigare.

Lönebilden på företaget kanske inte förändras eller så gör den det. Finns det pengar eller om det inte finns pengar. Vad tror du gör att LÖNERNA ökar? Oavsett vad man pratar om, att lönerna skall öka så här mycket i år för det är avtal på det. Så finns det utrymme så finns det, finns den inte så finns den inte.

SAMHÄLLET

Innan man gapar för att herregud vad dom tjänar pengar. Så förstå att ett sådant företag betalar i enorma belopp skatter. När det blir vinst så blir det ännu mer pengar i skatter. Så det är verkligen en WIN – WIN när du läser en sådan nyhet. Är sista raden (resultatet) stor betyder det goda skatter till staten på uttagen vinst.

Jag säger det igen, titta inte på beloppet utan titta på det verkliga resultatet emot vad omsättningen är. Det handlar om procenten inte hur stort beloppet är. Om ett stort företag omsätter 100 miljarder men har bara 1 miljard i vinst så är det ingen bra vinst för det företaget även om summan är stor.

Det är likadant för en liten företagare som har omsättning på 1.000.000kr, så är inte 10.000kr speciellt mycket och inte heller en jättestor vinst. Men hade den lilla företagaren gjort 100.000kr så hade kanske det blivit ett vinstuttag som genererar ytterligare skatteintäkter.

Det är på det sättet företagen är samhällsbärande och därför du skall vara glad när ett företag gör vinst. Håller du med? Dela artikeln!

Är du nyfiken på en podcast som handlar om företagande? Missa inte Aktörspodden

Vid pennan

Johan “Moderjohan” Mårtensson