Att vara stadsbonde är inte ens lätt när man sitter och tänker på hur det kan vara. Kajodlingen som på piren i Göteborg har funnits sedan 2015 men har nu valt att avveckla.
Stadsbonde
Stadsbonde/stadsbönderna – ”Kajodlingen” bestod av Jonas Lindh, humanekolog och beteendevetare och William Bailey, humanekolog och trädgårdsmästare. Deras drivkraft var att bygga en hållbar stad genom stadsodling. Dom startade och bedrev odling i Frihamnen, på Masthuggskajen och på taket av Clarion Hotel Post och försörjde sig på att sälja grödor till restauranger och privatpersoner i närområdet.
Deras äventyr startades 2015 och nu fem år senare, 2019-10-09 så bestämde dom sig för att det inte förkommer tillräcklig ekonomi för att bedriva projektet vidare. William och Jonas satt nere på piren och hade ett av sina företagsmöten. Under detta mötet i denna urbana miljö bestämde dom sig för att det inte går ekonomiskt att driva projektet vidare.
Varför som stadsbonde kan det vara dålig ekonomi?
William förklarar för mig att det beror på så himla många olika faktorer som vanligt företagande men även att om skörden slår lite fel finns det inget att sälja. Risken för att man står där utan några kronor alls blev för hög och man valde efter fem år av kämpande som stadsbonde att tiden var över.
Vilken resa dom har gjort. Byggt upp ett starkt varumärke och stått utomhus i vått och torrt för att förbättra, förenkla och förädla Göteborg. Här kommer några ord från Kajodlingen om varför man skall stödja dom som väljer att bli stadsbonde.
All näring finns i staden
”Idag är det konventionella jordbruket och mattransporter en stor bov i miljöproblematiken. Genom att öka produktionen av grödor i närheten av Göteborg minskas beroendet av fossila bränslen. Ofta levererade vi nyskördade grönsaker till kund inom en timme, med en kvalitet som ingen ”vanlig” producent kan mäta sig med. Grödorna levereras med cykel, cykelvagn eller till och med hiss, om odlingen sker på taket som hos Clarion Hotel Post. Gödsel får vi från de generösa djuren i Slottsskogen, återvinningscentralen Renova och genom att kompostera avfallet från stadens restauranger, William & Jonas Kajodlingen”
Företagande
Vi måste verkligen ta av oss hatten för kunskapen som finns hos kajodlingen. Dom har verkligen gett projektet sitt allt men visa saker blir för tunga för att driva vidare utan ekonomisk vinning (plus resultat). Att dom är duktiga stadsbönder det råder det inget tvivel om.
Deras grönsakskasse som privatpersoner kunde abonnera på hade ungefär 40 stycken abonnenter. Det var en egen produkt dom tog fram, från jord till kontor. Att man kunde få grönsaker producerade i Göteborg. William sade flera gånger under mitt samtal med honom att sälja var aldrig några problem och vill tacka alla sina kunder som handlat av dom. ”Det värmer i hjärtat varje gång man gjorde en försäljning till en nöjd kund, William”
Stadsbonde
Här kommer dom bästa tipsen från William om man själv är intresserade att bli stadsbonde. Se till att hyran blir noll. Din försäljningspitch till kommun är att ni använder yta som ingen annan gör och förädlar platsen och staden. Tänk noga, tänk länge på vad det är ni skall berika jorden med. Det är den största nyckeln till motgång eller framgång med era skördar. Är ni intresserade att ta del av den kunskapen William besitter så är ni varmt välkomna att höra av er till honom info@kajodlingen.se . Han har erbjudit sedan länge möjligheten till föreläsningar i ämnet.
Vid pennan Johan ”Moderjohan” Mårtensson
Omsättning – Samarbete – Framgång – Entreprenör podd – Annonsering – Digital Marknadsföring – Poddradio – Moderaternas viktigaste frågor – Moderaterna Lerum – Yttrandefrihet – Lag och ordning – Näringsliv