Sjukersättning

februari 15, 2017 Av Johan Mårtensson
Sjukersättning & ersättning

Sjukersättning & ersättning handlar detta inlägg om.

Idag skall vi hoppa lite från vanligt företagande och gå över linjen till lite mer eget personligt tyckande. Vad tycker ni om vårt sjuklöns system med karens dag. Sedan att företag skall betala den sjuka anställda i 2 veckor?

Vid börjar genom att fokusera på vad den anställda kanske tycker och hur systemet fungerar för dem.

 • Karensdag 8h, mindre om man går hem från jobbet enligt visa timmar. Är ändå bra för man förlorar inte mycket.
 • 80% av sin lön när man är hemma sjuk och inte jobbar. Ändå väldigt generöst när man inte producerar.
 • Sjukintyg efter 1 vecka frånvaro. Det menas att man är sjuk en vecka så måste man skaffa det till vecka 2. Tycker jag ändå är väldigt bra för den anställde.
 • Försäkringskassan efter 2 veckor och här börjar det bli svårare för den anställde då kraven för att fortsätta vara sjuk är mycket svårare när staten/kommunen betalar.

Systemet vi har i Sverige är väldigt bra för den anställda. Du har skydd och är säker om du verkligen skulle bli sjuk. Du har 80% av din lön som dom flesta överlever utan problem på. Sjukersättning & ersättning.

Sjukersättning & ersättning

Sjukdom

Företagare -Sjukersättning & ersättning

Hur ser då den normala företagen på sjuksystemet vi har i Sverige?

 • En dag karens är givetvis uppskattad.
 • Att man kan vara borta en hel vecka utan sjukintyg är inget positivt då man förlorar både intäkt och har en kostnad på 80% av dennas lön.
 • Vecka 2 för sjukintyg är något positivt. Men det är trots allt väldigt få sjukskrivningar som sträcker sig över 2 veckor.
 • Man kan sjukskriva sig för vad som helst. Ont i magen, ont i örat och kanske ont i tån. Företagaren har inget skydd, och just sjukdom är inget positivt för någon part.

Ur företagens synvinkel har du redan en total kostnad för din verksamhet som hela tiden måste betalas.

Det är lokalhyra, marknadsföring, kontorsmaterial, bilar, utveckling ja man kan göra listan hur lång som helst. Företagaren skall även tillgodo se personal med hälsovård och se till att sin personal är frisk, det är givetvis något positivt.

Då det skapar positiva saker för båda parter. Men sjukskrivning är och förblir något som är väldigt negativt och mäts hela tiden av företagen då det är det sämsta som kan hända.

Delad syn -Sjukersättning & ersättning

Det är trots allt en stor del i det som kan skapa friktion på arbetsplatser mellan olika parter. Eftersom företagen har en kostnad hur man än vrider och vänder på om hela företaget är sjuka eller om en person är det. Att folk blir sjuka vet ju alla om men att kunna radera ut problemet helt och införa ett bättre system tycker jag är något man skall eftersträva.

Våra sjukregler är något vi har haft väldigt länge och dom är positiva men marknaden är mer flexibel i dagens läge än när dom skapades och det börjar och slutar fler människor på företag i olika branscher idag.

Att det enbart handlar om pengar är inte hela sanningen, det handlar även för företagen att kunna leverera det man har lovat sin kunder. Det blir tillit från företagens sida till sina kunder också. Och det medför så klart många saker förutom just själva pengen.

Nytt system – Sjukersättning & ersättning

Jag har tänkt på detta länge och väl, men givetvis är det inga garantier för att jag har det rätta svaret. Men jag tror att en lösning på dagens system kan se ut som följande.

 • Ingen karensdag
 • Sjukintyg från första arbetsdag
 • Gäller 2 veckor som förutom innan försäkringskassan tar över.
 • Kommun/Stat inför ett eget nummer man ringer när man är sjuk för att dom har personal som enbart sköter dom ärenden.

Vad hade systemet då gjort det bättre? Tillit mellan personal och företag hade varit 100%. Det skall och borde vara en tredje part d.v.s inte företagens sjukvård då man kan anse att dom kan vara jäviga.

Den anställda har ingen karensdag och på det sättet har sina 80% från första dagen, företagen kan acceptera detta för att dom vet att sjukdomen är till 100% sann. Man behöver inte heller söka sjukvård andra veckan för ens sjukdom är redan satt av läkaren och återbesök är enklare för den anställda.

Detta är något som berör egentligen hela Sverige så att man har en åsikt om detta är självklart. Vad tycker ni om mitt förslag? Är det något positivt eller är det helt fel och vi borde ha kvar systemet som det är? Eller har ni ett ännu bättre sätt?

Jag vill veta vad du tycker sjukersättning. Mejla eller kommentera.

Se även mina andra blogginlägg:

Tempo, Efterskalv, Möte, Affärsidé, Arbetssätt, Sökoptimering, Helhetslösning, Investering, Samarbete, Utveckling, Förhandling, Sjukskrivning, Händelser, Överbelastning, Deadline, Tiden, Kunskap, Frågor & Svar, Misstag, Person, Dag, Säljteknik, Beetendevetande, SEO, Aktiebolag, Visa Hjärta, Projekt, Tidsoptimering, Annonsering, Egenkontroll, Omsättning, Ledarskap, Framgång, Nätverksmöte