risken att starta tillsammans

Risken med att starta tillsammans

november 16, 2018 Av Johan Mårtensson

Risken med att starta tillsammans

Att dra igång ett projekt, en blogg, en podcast eller varför inte ett företag är ofta inte problemet när man är två. Du pratar med din vän att WOW! vi borde göra detta, det är så underbart det måste vi göras tillsammans.

Man smider sina planer och allting är verkligen SUPER! och genuint det är verkligen super. Jag har varit där, startade själv i min entreprenörskap med att vara två.

När två själar ser exakt samma väg så händer det magiska saker. Helst i form av att hitta energi för att jobba. När man startar igång ett företag är det nästan som själarna gifter sig (inget sexuellt). Man ingår ett partnerskap av RANG

ERA ERFARENHETER?

Ni har säkert många egna erfarenheter med att starta upp något, kanske inte alltid just ett företag men det kan vara precis vad som helst. Ni vet den glädjen det finns när ni springer “down the road”.

Himlen  är blå och ni kämpar för varandras bästa för att nå längre in på vägen som ligger framför.

LYCKAN ÄR TOTAL!

När ni väl kan pusha varandra till nya höjder så kommer ert projekt/företag må än det vara bli en succé. Ni står för något, ni brinner för något och ni har passion för något tillsammans.

Men medans tiden går och passionen svalnar lite, den är fortfarande stark men den är inte lika glödhet längre så kommer vägarna bli  fler att svänga av.

VÄGVALET

Det är fler människor som påverkar er hela tiden, kommer med andra idéer. Borde du kanske inte göra detta istället? Lockar med saker som dom i deras egna intellekt, inte riktigt förstår vad dom gör med den andra personen.

En liten mini-sväng åt taget så kommer ni börja att glida isär.

Detta är så himla vanligt därför är det väldigt viktigt att prata om, Johan Mårtensson

TILLSAMMANS

Ni är på  varsin sida av vägen, ni är fortfarande på samma väg och påväg framåt i samma tempo som innan man något har förändrats. Ni samtalar inte riktigt lika mycket längre, den extra glädjen som fanns där har svalnat. Diskussioner och problem gör att man drar sig från att ringa varandra.

Eran så självklara vision som ni hade är inte längre den samma. Ni båda har visioner men dom är bara inte synkade längre, dom är inte ett.

Det är allting från vänner eller partners  som gjort att ekvationen är förändrad och den kan inte bli den samma igen.

SVÄNGEN

Tillslut och allt som oftast blir det att någon svänger.  Det är inte enkelt att göra och ej heller lätt att vara den som fortfarande är på väg rakt framåt.

Det kommer bli kollision, samtal och diskussioner som ingen av partner vill göra. Är det ekonomiskt så finns det alltid risk att det finns två olika synsätt.

Den som vill vara kvar vill inte betala speciellt mycket och den som lämnar vill ha allt.

REKOMMENDATION

Om ni verkligen tänker på att starta eget gör det själv. Det är så att starta på egna ben kanske inte är roligare men det är väldigt mycket enklare för dig längre fram.

Att sköta allt, ta besluten kommer forma dig mer i den formen som du behöver. Alltså man pratar om att någon kompletterar dig eller ni varandra. Absolut men om ni gör det betyder att du inte kommer arbeta på den sidan som du verkligen behöver.

Jag ångrar inte en sekund att jag gjorde som jag gjorde men med facit i handen så hade jag såklart valt annorlunda. Dels för att man glidit ifrån en person som var fruktansvärt nära, idag vet jag inte ens om hur personen ser ut eller bor. Jag ni förstår, det mesta har ett PRIS och man kan inte förstå konsekvenserna av alla beslut innan man kan värdera dom senare.

Så om ni väl sitter och planerar på något. Gör er sak, sköt er själva och låt den andra göra sitt. Ni kan samarbeta men hantera ert eget projekt.

Det finns bra exempel där det verkligen har fungerat men dom är få och  helst om man skall jämföra mot dom som gått åt pipan.

Så hed mitt råd, gör det själv.

Du är king i din egen realm!

Må väl //Johan Mårtensson