Risk

april 20, 2017 Av Johan Mårtensson

Risk

Risk = När man gör en investering så är det kostnaden + risken + återbetalningstid = sannolikhet

Kostnaden

Hur mycket pengar det kostar att få göra köpet. Kostnaden har inget med risk att göra ut det handlar bara om dom rena pengarna. Om du måste belåna för att göra köpet påverkas inte kostnaden utan den räknas in i risken. Det går att påverka prisbilden ofta mellan 5-50%. Det är siffror som inte går att göra en fakta check på, det är efter egna erfarenheter.

Risken

När du skall analysera risken börja med kapitalet. Hur tar du dina resurser för att genomföra köpet. Är det belånat höjs risken något, det är alltså en faktor som inte skall missas. Om du är god för en förmögenhet är belåningsvärde istället en noll faktor då du inte vill sälja tillgångar som du redan har. Banken ger nästan pengarna till dig. Vad är affären värd i dagens läge? Vad du har tänkt att göra av saken eller verksamheten är totalt irrelevant för själva köpet. Värdet är det aktuella och inte det framtida, även om man ofta svävar iväg och det är då din analys skall träda in. Jämförelse med marknaden och omsättning om det är företag det överlåter ja åt er. Ni bör känna till och om ni inte gör det är risken för HÖG. Utan vetskap om prisbilden så är risken för hög, din magkänsla är inte den rätta. Genomför inte köpet.

Återbetalningstiden

Hur lång tid tar det att få tillbaka investeringen? Det är inkluderat alla utgifter. Inte bara dom rena pengarna utan den kostnaden du behöver för att komma igång. Låt oss säga att återbetalningstiden mer en balanserad risk är 2år är det värt det för dig? Låt återbetalningstiden reflektera ditt sinne i affären. Om du kommer överens med tiden stärker det affärer väldigt.

Sannolikheten

Om kostnaden är rätt. Du har möjligheten till pengarna för att genomföra affären. Du har räknat in riskfaktor i belåningen och du har genom återbetalningstiden fått en känsla om vad det kan ta att få tillbaka pengarna.

Du tror på det du köper och genom din analys av marknad, nutid och framtid kommit fram till att det ser ljust i branschen. Du har tagit med risken med exanpdering och möjlig strul som t.ex placering, hyreskontrakt, inköpskanaler, personal uppsägning.

Då har vi kommit fram till sannolikheten. Den är JA eller NEJ är det kanske. Släpp pappren och gå. Det betyder att varje affär är 66% NEJ. Med den menar ja att inställningen skall vara nej från början


Se även mina andra blogginlägg:

Tempo, Efterskalv, Möte, Affärsidé, Arbetssätt, Sökoptimering, Helhetslösning, Investering, Samarbete, Utveckling, Förhandling, Sjukskrivning, Händelser, Överbelastning, Deadline, Tiden, Kunskap, Frågor & Svar, Misstag, Person, Sjukersättning, Dag, Säljteknik, Beetendevetande, SEO, Aktiebolag, Visa Hjärta, Projekt, Tidsoptimering, Annonsering, Egenkontroll, Omsättning, Ledarskap, Framgång, Nätverksmöte