När tungan fastnar

När tungan inte vill det du vill

november 16, 2018 Av Johan Mårtensson

Tungen lever sitt eget liv

Jag och nej det handlar inte om något sexuellt utan det handlar om när man skall prata. När man sitter avslappnat som om du och jag hade suttit och dividerat om livet så är det i en avslappnad lugn miljö.

Men när man spelar in podcast är det då inte samma miljö. Det är inte LIVE som om du hade gjort radio det stämmer givetvis, men du måste ändå tala lugnt och stilla och inte komma bort dig. Ifall det kommer stora grodor, som det gör haha, tro mig när jag säger det grodorna kommer!

Jag har varit med många roliga saker som påhopp,  intriger, smutskastning jag det ni kan tänka det har hänt, haha. Inte varit med om allt men många saker 🙂

Senaste podcasten

Hade jag med mig två väldigt trevliga personer i form av Tomas och Catrin. Vi satt och pratade innan som man gör, det handlar att inte bara få veta mer information av dom som kommer.

Man gör sin research redan innan såklart, har ju skrivit ett manus men det är en sak det du kan läsa dig till och en sak när du pratar med personerna för att bilda dig en uppfattning.

Det handlar om att komma i synk när man pratar, alltså komma i samma nivå. Det är samma när du tänker att du är på olika nivåer av “stress” så kan det vara svårt att kommunicera. En podcast som är minst 30minuter så är det väldigt viktigt att tala i samma tempo, givetvis måste det hända något och man kan pendla av i tempo under podcasten.

Men generellt sätt är det väldigt bra att tala i samma tonnivå, tontempo m.m

Tungan som fastnar

När ni sitter och läser detta så är det inte så enkelt som man tror när du väl sitter där i studion och skall spela in. Du vet att tusentals personer kommer lyssna på det du säger och man vill inte säga fel.

När det blir en indirekt press så händer det saker ibland mellan kommunikationen mellan din hjärna och din talförmåga. Det är ibland väldigt, väldigt roligt.

Förra klippet så gjorde vi en hel inspelning men vi var helt enkelt inte nöjda med resultatet. Så vi gjorde om hela podcasten och det blev så himla mycket bättre.

En annan sak man måste tänka på är att sitta still, inte pilla på något och inte förflytta sitt huvud från micken. Då blir ljudet dåligt.

Vill ni lyssna på Aktörspodden?

Må väl // Johan “Moderjohan” Mårtensson