Många tankar och funderingar just nu

Många tankar och funderingar just nu

Jag har många tankar och funderingar just nu. Ett vanligt fenomen just nu när marknader svänger snabbare än vad jag hinner byta underkläder.

Stora företag som varslar sin personal eller använder sig av hempermittering eller skall vi kalla det korttidspermittering som kanske är mer rätt term. Om ni på något sätt missat vad det innebär så kan man förenklat säga 45-10-45. Företaget står för 45% av kostnaden, staten står för 45% och den anställda får gå ner i lön med ca 10%. Det finns olika avtal men för att förenkla vad korttidspermitteringen innebär för alla parter. Totalt sätt 2020-04-17 har 12,8 miljarder SEK ansökts om. 9,2 miljarder har blivit godkända vid påtalat datum. Mer information om detta på tillväxtverket.

Stora företag om omsätter miljarder går i konkurs eller rekonstruktion. Intersport (rekonstruktion), MQ (konkurs) för att påtala två stora jättar som går ned på knä eller försvinner. När det kommer till MQ så vet man aldrig om någon köper upp konkursboet men det lär vi få veta mer om någon skulle vilja göra detta. Dock är tiderna som de är så känslan är att det blir nog uppstyckning eller ren konkurs.

Småföretagandet

När det kommer till de mindre företagen och många som jag har pratat med så är det väldigt olika berättelser. Det är allting ifrån nattsvart till att det faktiskt har ökat under krisen. Har pratat om olika branscher som har ökat som t.ex gaming, sexleksaker, livsmedel för att nämna några.

Om man har lite koll på konkurser så utan med mer kött på benen börjar det komma upp fler byggföretag. Om det är en trend som håller i sig och att byggbranschen kommer gå ned sig rejält det handlar enbart om tiden detta viruset kommer utkräva.

Det finns även ej bekräftade uppgifter att t.ex västlänken har problem med att all utländsk arbetskraft har åkt hem p.g.a viruset och man har otroligt svårt att få personal till byggnationen. Det kommer vara intressant att se hur budgeten kommer hållas i och med extra kostnaden att använda svenska företag istället om det stämmer.

De små butikerna och restauranger, hotell m.fl har det otroligt tufft. Även om det har inkommit uppgifter att lokala butiker nu när många är hemma inte har lidit så hårt man kunde trott. Det handlar mer om stora köpcenter och ”city” som haft flest fall av ej besökande kunder.

Hur länge kommer vi klara detta totalstopp?

Eftersom ingen har ren fakta utan allting är spekulation. Så när du läser något om det så är det bara att inse att det handlar om ren spekulation. Jag tror att vi kommer leva med detta tills semestern och sedan kommer saker börja röra sakta på sig. Det betyder att du som sitter illa till… BRACE FOR IMPACT! Det är min analys av det som händer just nu. Även om vi öppnar upp allting igen så kommer det ta lite tid för saker att börja rulla igen. Den ekonomiska förlusten behöver återställas till normal nivå först innan man kommer börja handla igen och därav så är min analys att det är efter semestern saker kommer börja röra på sig igen.

Om du har missat mina filmer i ämnet så tycker jag absolut du skall ta dig tiden att titta på den.

Ny programpunkt

Jag pratar alltid om konkurser en gång i månaden så det var helt enkelt dags att göra filmer i ämnet istället vilket jag tror är enklare att följa och blir mer intressant. Om du missat filmen så kommer den här under.

För min egen del?

Det är faktiskt flera som har frågat när jag pratar om hur det går för dom. Så frågar dom om hur det går för mig?

Det finns en påverkan då personal fått vara hemma. Jag har inte ansökt om någon korttidspermittering för mina kollegor. De timmarna som fallit mellan stolar har vi ekonomi för att klara själva. Förutom ett litet svagare första kvartal som vi haft så har vi redan säkrat framtiden tills efter semestern. Så jag sitter just nu i en mycket bra situation men min egen erfarenhet vet att det kan förändras snabbt i dessa tider. Så man tar det dag för dag och vecka för vecka.

Mitt absolut bästa tips är följande: Dina samarbetspartner och din egen investerade tid i dessa kommer nu visa sig. Om du har varit duktig på att jobba tillsammans med andra så kommer du lida mindre. Så har du inte börjat samarbeta med andra företag så är det hög tid för dig att ta tag i detta.

Vid pennan Johan ”Moderjohan” Mårtensson

OmsättningSamarbeteFramgångEntreprenör poddAnnonseringDigital MarknadsföringPoddradioModeraternas viktigaste frågorModeraterna LerumYttrandefrihetLag och ordningNäringsliv 

Ett svar till “Många tankar och funderingar just nu”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.