Kollektivavtal

Kollektivavtal

Nu var det ett tag sedan jag skrev något och jag kände att det var dags att göra det. Vi skall beröra kollektivavtal och vad som är bra och vad som  är dåligt med dem för företagare i Sverige.

Många av er vet säkert redan vad det innebär att man har ett kollektivavtal men ni som inte gör det så skall jag förklara det snabbt.

Avtalet

Det är ett avtal som är tecknat mellan dom anställda och arbetsgivarna. Många säger att det är facket som gör det mot motsvarande part för arbetsgivarna och det stämmer givetvis, men och det skall vara ett stort men. För det är så att facket inte hade funnits om inte människor som var anställda vilje ansluta sig till dem. Likadant är det för arbetsgivarna givetvis.

Det som ofta är standard i avtalen är minimum lön för arbete, löner, förmåner och arbetsvillkor o.s.v.

Fördelar med kollektivavtal

Ni har säkert hört folk säga att det är bra med kollektivavtal, det är jättebra. Men varför tycker man att det är bra? Det ger företag i Sverige ett spelfällt där man skall kunna konkurrera på lika villkor.

Det ser till att alla som är anslutna inte kan lönedumpa eller agera på ett sätt som kan vara skadligt för sina anställda eller branschen. Det gäller precis saker som jag tog upp innan som löner, förmåner och arbetsvillkor m.m. Man har tillsatt ett regelverk som alla skall förhålla sig till.

Nackdelar med kollektivavtal

Om du konkurrerar med någon som inte har kollektivavtal är det ett stor negativ faktor för dig. Då det företaget du skall konkurrera med kan ha lägre löner t.ex och det gör att deras prisbild är billigare än vad du kan ge. På ett sådant sätt kan du förlora affärer.

Det gäller i högsta grad andra företag som arbetar i Sverige som har ett ursprung från ett annat EU land. Du arbetar i Sverige men du är inte anslutet till ett kollektivavtal.

T.ex en snickare från (ett land) som har lägre löner än vi har i Sverige.

Ett annat exempel är att du har en gammal lastbil som inte är godkänd i Sverige men är det i ett annat EU land.

Om avtalet inte är anpassad till din bransch, då nya branscher hela tiden kommer till kan det vara så att avtalet är lite stelt för din verksamhetstyp och kan på så sätt kännas som en belastning för dig. Du arbetar i många länder t.ex.

Fredsplikt

Under gällande avtal skall det vara lugn och ro i branschen. D.v.s man går inte ut i strejk under gällande avtal. Det är något som skall hända medans man förhandlar och på så sätt har man en möjlighet att sätta press på arbetsgivarparten.

Egen analys

I dagens läge så ser jag att varje arbetsgivare måste vara attraktiv för att personalen skall stanna. Man gör sitt yttersta för att locka till sig duktig personal och få dem att trivas. Det gör att minimum avtal eller sådant inte ens gäller, man har högre löner och mer förmåner än vad avtalet säger. Som sagt är det ofta reglerat i minimum saker, det säger inget om hur högt det är i tak.

Om man jämför med NHL så har man satt ett lönetak, det anser jag man borde göra i avtalen också. I dagens läge är det enbart reglerat vad minimum är, det man borde göra är att reglera maximum också.

Givetvis skall inte gränserna vara låga men att ett företag kan dammsuga branschen på personal med höga löner för att sedan ”låt oss ponera” att dom går i konkurs. Då har man lärt branschen och personalen en lönegrund och sedan försvinner man. Man har påverkat branschen negativt för man vill sällan gå ner i lön.

Om alla företag är anslutna till kollektivavtal fungerar det som bäst, då är det även det bästa sättet för att sätta reglerna för alla.

Vill du läsa mer om kollektivavtalet tycker jag ni kan göra det på wikipedia.

Vid pennan Johan ”Moderjohan” Mårtensson

OmsättningSamarbeteFramgångEntreprenör poddAnnonseringDigital MarknadsföringPoddradioModeraternas viktigaste frågorModeraterna LerumYttrandefrihetLag och ordningNäringsliv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.