Hermanssons VVS

Intervju med Marcus Hermansson

juli 22, 2017 Av Johan Mårtensson

Här kommer en intervju med en annan företagare och entreprenör. Inte alla gånger kan vi träffas öga vid öga men jag tycker det är viktigt att man kan nå ut till hela Sverige med lite frågor.

[J: Johan Mårtensson]

[M: Marcus Hermansson]

J: Hejsan Marcus, som jag förstår det har du startat och drivit ditt företag ett tag nu?

M: Hej Johan ! Det stämmer. Jag startade mitt företag för drygt 1,5 år sedan. Att det blev inom denna bransch gav sig rätt naturligt då jag i grund och botten är utbildad VVS-montör och hade samlat bred erfarenhet inom de flesta vanligt förekommande momenten. Jag kände mig redo för en ny utmaning helt enkelt.

J: Hur tänkte du när du skulle starta och vilken bolagsform valde du och varför?

M: Jag valde att starta med ett aktiebolag direkt, just för att skilja på min privata ekonomi kontra företagets. Sköter man korten rätt så blir man inte personligt ansvarig ifall företaget skulle komma på obestånd. Samt att det finns vissa skattetekniska fördelar ur ett längre perspektiv.

J: Arbetar du mot privatpersoner och företag eller är det merpart av någon av dem? 

M: Jag arbetar mestadels mot privatkunder alternativt som UE (underentreprenör) till andra företag. Där slutkunden likväl oftast är en privatperson.

J: Har du fokuserat mycket på hur dina offerter och din dokumentation ser ut för att stärka ditt företag?

M: Jag har försökt att sträva efter att alltid ge kunden en offert om så önskas oavsett om arbetet är på 1000:- eller 100 000:- vilket jag uppfattat att kunden uppskattar. Branschen har ett skamfilat rykte. Med all rätt. Det kan räcka med att bara skicka ett sms till kunden där hon eller han bekräftar avtalat pris. Och vad som ingår eller inte. Vid större jobb bifogar jag villkor för signering. Där framgår både rättigheter och skyldigheter för båda parter. 

J: Hur har din tillväxt varit och hur ser framtiden ut? Vad är dina stora utmaningar som ligger i framtiden känner du?

M: Jag tror stenhårt på denna linje för att främja företagets tillväxt och hittills ser det lovade ut. Men det är stenhårt jobb varje dag som gäller. Den största utmaningen i dagsläget är att våga expandera. Ta steget, anställa och höja beläggningen för två montörer. Finns det utrymme ? Finns det inte ? Man kan grubbla sig tokig. Men faktum är att jag uppskattar all tankeverksamhet som är nödvändig för att driva skutan framåt.

J: Har du skoj som entreprenör, känner du glädje i det du gör? Hur tänker du kring företagsekonomi och hur ofta gör du en resultat rapport?

M: Det är väldigt utvecklade på det privata planet likaså. Jag sköter all bokföring och ekonomi själv i dagsläget och jag skulle rekommendera alla nystartade företag att börja likadant. Man behöver i mitt tycke ett visst hum om läget för att förstå företagets grundstenar. Man märker rätt omgående att företagsekonomi är annorlunda kontra sin egna privata ekonomi. Jag törs nästan lova att det till slut blir ett beroende att läsa och förstå resultatrapporten. Jag kikar själv säkert 5 gånger i veckan även om jag vet att siffrorna är samma som dagen innan.

 

För att besöka och kanske varför inte boka in Marcus för ett kommande arbete hittar ni hans hemsida här.

För att hitta Marcus och hans företag på Facebook klickar ni här.

Mina egna ord:

För det första får jag tacka Marcus för att han tog sig tid att svara på mina frågor. Man har mycket på sin agenda och det är alltid lika trevligt att få prata med en annan företagare.

Den situationen att vara i, skall jag anställda eller skall jag bedriva min verksamhet på  samma nivå som tidigare? När har jag för mycket arbete och när måste jag göra något åt situationen? Det gäller ju anställning eller avböja arbeten. För er som inte är företagare är det väldigt svårt att säga nej till ett arbete, kanske är det en gammal kund? eller en som kan ge dig mer arbete i framtiden.

Jag kan bara hålla med Marcus, att sätta sig själv med sin ekonomi är nog en av dom viktigaste sakerna man kan göra som företagare. Lär dig för att sedan kunna göra det själv eller hyra in någon som gör det åt dig, då vet du vad siffrorna betyder och du kan sedan på egen hand förstå vad som händer.

Det är samma linje jag anser när man pratar om allting inom sitt företagande, lär dig själv.  Lär dig alla bitar och på sådant sätt ser du själv vad som behöver göras. Att lita på andra är bra så klart, men vad händer om en nyckel person försvinner. Man får aldrig stå handfallen i sitt företagande.

Med detta sagt ha nu en väldigt trevlig helg //JM