Inga pengar på banken

december 9, 2017 Av Johan Mårtensson

Inga pengar på banken

Häng med mig på Facebook

Inga pengar på banken. Man vaknar upp som vanligt på morgonen 05:45. Känslan som infinner sig direkt när dina ögon öppnas är att det kommer bli en fantastik dag. Du vänder blicken mot fönstret och ser att himlen är helt kristallklar, du ler och nickar uppskattande för dig själv. Din partner ligger fortfarande och sover, du klär på dig sakta och håller ett vaksamt öga på din partner för att inte väcka henne/honom.  Barnen hörs snarkandes medans du sakta smyger förbi genom hallen. Du stannar till och tittar till alla barnen där dom ligger och sover, en liten skuldkänsla faller över dig. Hela veckan har du kommit hem när dom precis har gått och lagt sig, du har knappt fått träffa dina barn.

Eftersom det är Fredag så vet du att ingen annan kommer behöva något från dig så ikväll och till helgen kommer du vara där och busa med barnen. Det ger dig ro i din skuldkänsla.

Rutin

Rutinen på morgonen för dig är att alltid börja med en kopp kaffe, det är den viktigaste regeln av dom alla. Utan ens morgonkaffe så är ekvationen ej fullständigt och humöret är inte alls som den borde. Därav spelar man det säkert och följer sin morgonrutin slaviskt.

Himlen är vacker när du går ut, du andas och det kommer dimma ifrån din andedräkt. Det är kallt men utan att du ens tänker på det. Det är en bra dag idag,  förra månaden vid denna tiden så fakturerades väldigt stora belopp ut. Betalning skall ske idag och kontot kommer tryckas upp bra med likvida medel.

Medans du står och skrapar bilens rutor så känns livet fulländat. Barnen har en god uppväxt, företag går bra och du har en fantastisk partner. Någon  skuldkänsla för både det ena och andra finns i bakgrunden men denna gången väljer du helt att ignorera den.

Morgon – Inga pengar på banken

Väl genom morgon trafiken och ner till kontoret så fortsätter dagen med dina rutiner. Öppnar brevlådan, det var väldigt mycket post och många vita kuvert. Du tänker där stilla medans du låser upp ytterdörren, alla dessa fakturor. Går det inte bara för en månad att få ett “free pass”. Du vet själv att det du tänker är orimligt dock finns men om känslan där och du skrattar till för dig själv.

Kaffemaskinen förbereds ifall det är så  att dina kollegor kommer förbi kontoret. Dator spinner igång och radion sätts på, en svag musik sprider sig i rummet. Du klickar in dig med din bankdosa på Swedbank, klockan har blivit 06:50. Den första prognosen brukar vara vid 07:00 vet du sedan tidigare erfarenheter. Denna gången är man lite nervös, du har fakturerat ett stort projekt den 29e förra månaden och det har inkommit stora fakturor som skall ut den 30e. Så det betyder att du har en dag i differens på dig att få in pengar så att du kan betala vidare.

Öppna banken – Inga pengar på banken

Du öppnar och tittar på banken, inte en enda krona står i prognosen. Jaha, det är väl lite väl för tidigt dom har säkert mycket att göra idag tänker du och fortsätter med att svara på mejl, prata lite med dina kollegor.

Tanken försvinner inte, oroskänslan ligger där som en tätt dimma över dig. En kollega kommer in med stora problem på ett projekt, du skall agera lugnt och sansat men du är otålig. Irritationen ökar, trycket ökar.

Klockan slog precis 10:00, du skriver snabbt ihop ditt sista mejl. Du är nästan illamående och du skall igen kolla banken. Nu denna tiden vet du att det är final, ifall pengarna syns kommer dem annars blir det inga pengar alls.

Sakta, sakta slår du in inloggningsuppgifter på banken. Du vill knappt titta men du vet som företagsledare måste du, där ja där står det…

Du har inga pengar, inga pengar på banken.

Du sänker huvudet ner emot bordet, drar dina händer genom ditt hår. Telefonen ringer, den ringer och ringer. En kollega titta in på kontoret och du säger väldigt kallt och avhugget inte just nu.

Dina likvidamedel är redan nere i botten, du har drivit ett framgångsrikt företag i många år. Moms och skatt skall betalas, UE (underentreprenörer) skall betalas. Du har aldrig varit i denna sitsen tidigare även om du varit entreprenör många år.

 

Så nu vad gör man?

Missa inte min blogg, min videoblogg eller mina omröstningar