Företagarna

Företagarna

maj 19, 2017 Av Johan Mårtensson

Företagarna mindre och mindre till antal

Var är det jobben verkligen skapas i Sverige i dagens läge?

Företagarna: Svaret är faktiskt mycket enklare än vad man tror, diskussionen har redan varit på agendan länge bland den politiska eliten. Men om man har missat det är det 4 av 5 jobb skapas av småföretagen.

Tiden

När det kommer till demografin är det nog mindre kunskaper i ämnet. Dom senaste 15 åren har företagslusten sänkts avsevärt från 57 procent till att bli futtiga 47 procent. Då är frågan alltså ställd, skulle du vilja bli företagare?

Varför är det så att samhället är mer och mer negativt mot företagare? Den stora bubblan att det är bara att starta eget och pengarna bara rullar in mentaliteten äntligen är borta? Eller vad är det som gör att man är mer negativt inställd på det nu?

Ålder på Företagarna?

6 av 10 företagare är över 50 år gamla, det är väldigt högprocent av våra företagare i Sverige som kanske redan börjat tänka på ett avslut på sina karriärer. Det betyder absolut inte att alla så klart, men troligen börjar ändå frågor som vad skall man göra till pension o.s.v börja sippra in mellan springorna givetvis efter pensionen också.

Hur många är då under 35 år som är företagare kan man undra sig i Sverige idag 2017? Det är så blekt, enbart 1 av 10. Givetvis har kunskap och erfarenhet lite att göra med det men det är ändå fruktansvärd låg siffra. Enbart ynka 10% det ser verkligen inte positivt ut för framtiden.

Övertagande

Våra driftiga äldre 50+ som har företag, hatten av till dem. Man kan faktiskt inte säga något annat, helst om man ser siffrorna. Men den yngre generationen vill inte ta över familjeföretagen. Man vill göra det man själv vill göra, driva företag är för tidskrävande, inte värt tiden? Vad det än nu är som gör att det sjunker så lågt som det är just nu är inte bara oroväckande det är nästan lite skrämmande.

Är ynglingarna så rädda för misslyckande i dagens sociala samhälle att man inte vågar “bränna” sig. Frågan är väldigt komplex som alla frågor men svaren ligger ofta närmare än vad man tror.

Varför är det så många yngre bland politik? Visst är politik väldig viktigt men vad är det som borde ha bäst anseende. Att vara där ute och skapa jobb för dig och andra ser jag som något som borde vara mer attraktivt.

Anseende

Det som jag personligen tycker är att man måste börja värdesätta sina företagare runt omkring sig. Vara positiva mot dem och inte bara fokusera på “fuskbyggarna, arga snickaren m.m”. Dom sociala medierna som finns gör att varje företag både kan nå ut till större kanaler men även få mycket mer negativa effekter att hantera.

Ett litet företag kan nästan gå under om 2-4st personer går in och börjar skriva elaka påhopp mot dem. Den stressen och synligheten gör att dom nya kunderna kanske tvekar och företagen kanske försvinner.

Givetvis kan det vara så att företag förtjänar kritiken tolka mig inte fel, men det finns många personer som skriver först och tänker sen. Det kan få väldigt stora konsekvenser vad du skriver om ett företag eller person utan att tänkta efter först.

För att kritik skall hanteras på bästa sätt sköts det bäst mellan parterna och inte hela världen. Hela världen kortet är det sista som skall spelas, Johan Mårtensson

Gilla gärna min sida på Facebook och kommentera i mängder.

Jag har även en video blogg som uppdateras ett par gånger i veckan.

Missa inte mina andra blogg inlägg:

Tempo, Efterskalv, Möte, Affärsidé, Arbetssätt, Sökoptimering, Helhetslösning, Investering, Samarbete, Utveckling, Förhandling, Sjukskrivning, Händelser, Överbelastning, Deadline, Tiden, Kunskap, Frågor & Svar, Misstag, Person, Sjukersättning, Dag, Säljteknik, Beetendevetande, SEO, Aktiebolag, Visa Hjärta, Projekt, Tidsoptimering, Annonsering, Egenkontroll, Omsättning, Ledarskap, Framgång, Nätverksmöte

Idag driver jag företaget J2 Elteknik AB & Butik EL Sverige AB samt J2 Group AB