Företagande och politik

Företagande och politik

juli 26, 2017 Av Johan Mårtensson

Företagande och politik

Missa inte min videoblogg 

Under åren som går har du som företagare olika förutsättningar för hur marknaden ser ut. Det har så klart tillvissdel att göra med vilka det är som styr Sverige. Förutsättningarna förändras av vilka reformer och vilka beslut som fattas i riksdagen. Nya regler och gamla tas bort, visa som är gamla som gatan finns fortfarande kvar för man har inte hittat ett bättre sätt att göra om dom till nya.

Politik

Det som är det stora problemet för företagare i Sverige idag är just att regler och förordningar förändrats snabbt. Det sker maktskifte ofta och det gör att trots en “positiv marknad” (högkonjunktur) att man inte riktigt vet vad det är som kommer hända i framtiden.

För företagare vill man aldrig leva i ovisshet. Att reglerna förändrats då och då det har man lärt sig, det är en del i att vara företagare. Dock får det inte ske med för tätt intervall, det är inte bra för Sverige och dess företagare.

Företagande

Oavsett vilket parti man röstar på,  det gäller även för företagare. Man behöver inte vara blå för att man driver ett företag. Så är politik och dess inblandning i företagandet i Sverige inte alltid positiv. Företagandet är trots allt neutral i frågan om parti tillhörighet och skall även så vara. Det är totalt två skilda saker. För att göra ett exempel kan  man säga att det finns ett fotbollslag.  Coachen är företagaren, spelarna är dom anställda och domaren  är reglerna.

Om det inför varje fotbollsmatch ändras i regelboken kan ni förstå vilken kaos det hade blivit under matcherna. Båda lagen står i offside för att den regeln har ändrats.

Analys

För en stabil marknad som skall växa behövs tydlig regler som varar i mer än 4 år. För att varje företagare skall  kunna lita på sin framtidstro behöver men veta att det inte kommer ske några jättestora förändringar. T.ex stora skattehöjningar, ändrade arbetsgivaravgifter, mer dokumentation till myndigheter, mer ansvarsplikter o.s.v o.s.v o.s.v.

Det har ju givetvis med attityden till att våga växa. Att anställa den där personen eller varför inte flera? Om attityden är negativ och uppfattas som negativ av dig som företagare blir du mindre intresserad av att växa.

För när man pratar om saker som energipolitik så fattar man överenskommelser som varar i många år framöver. Det vill säga att man inte byter ut dem efter 4 år för att det hade inte funkat för branschen eller oss som företagare och privatpersoner.

Svaret är tydligt, för att skapa jobb så gör man det på olika ställen och just att politikerna tror inte alls på samma sak. Med det menar jag att visa partier är väldigt mycket för småföretagare, andra för stora. T.ex om man vill att facken skall vara stora och starka är det enklare om det finns stora företag istället för små.

Företagarna pratar om detta ibland.