Ekonomiskt oberoende

februari 23, 2018 Av Johan Mårtensson

Ekonomiskt oberoende

När man lägger ordet ekonomiskt oberoende på tungan vad tänker du då? Jag skulle med största sannolikhet, utan att göra en undersökning i  ämnet säga att man tänker på någon som tjänar väldigt mycket med pengar.

Men är det verkligen den ända formen av ekonomiskt oberoende att tjäna väldigt mycket med pengar?

Är det egentligen inte ett spel mellan utgifter kontra inkomster?

Tanken?

Att stora inkomster ofta går hand i hand med stora utgifter det kan vi nog alla skriva upp på. Absolut finns det former där det inte stämmer men nu pratar vi om konceptet i allmänhet.

För att göra dig ekonomiskt oberoende har det startat med en ekonomisk grund av noll/inget. Innan ditt första jobb eller innan ditt första företag. Du har inte haft en krona intjänad och har arbetat med att komma ut med varumärke, produkt eller dig själv under en lång tid utan någon inkomst.

Tanke på att det inte funnits några utgifter så har det även blivit att utväxlingen av varje intjänad krona har betytt väldigt mycket mer för dig än någon som har haft “stora” intäkter. Dom små inkomsterna som har kommit har varit stora i ditt egna avseende.

Värde av en krona

Värdet av varje krona blir högre när summan är låg, skillnaden på en krona och två är alltså  givetvis 100%, men på 100kr och 101kr är det bara 1%. Så värdet på kronan du har intjänat är högre vid låga summor. Om du har samma inkomst men  mindre utgifter så gör det kanske inte dig i nuvarande form ekonomiskt oberoende men det tar dig väldigt mycket närmare det än att försöka byta jobb för att öka din lön med några enstaka procent.

Låt oss säga att du säljer huset och flyttar till en mindre lägenhet istället. Du har fortfarande ett boende kvar men du har mindre utgifter och mindre oro att det kommer mer kostnader.

Konceptet “Kronans värde” är i min mening en av dom största bidragande orsaker till att människor som lyckas med sitt företagande eller ekonomi  har det med sig i baktanken vad dom än ger sig in i.

Förstå värdet i varje investerad krona i vilken verksamhet som helst och låt dig inte påverkas av ytliga faktorer så ökar du möjligheten till nya företag, möjligheter och affärer.

Skapa din egen väg

Genom låga utgifter kan du alltså skapa dig en grund där inkomsterna inte är lika nödvändiga att vara höga. Du kan alltså med små medel ändå driva runt ekonomin och arbeta dig upp med olika typer av projekt, företagande genom att investera din egen tid.

Genom smarta val med små medel kan du uppnå större framgång än med stora? Varför är det så då? Och hur kan jag säga detta.

Har du någonsin hört att någon blivit dummare när man är hungrig? Nej det har du inte för det stämmer inte. Man blir smartare när man är hungrig och man blir hungrig när man utvecklar sig själv och sina idéer.

Med det sagt ha nu en fruktansvärt trevlig helg //JM