Brottsliga saker på sociala medier?

mars 29, 2018 Av Johan Mårtensson

Brottsliga saker på sociala medier?

Missa inte mina andra omröstningar.

Vår omröstning skedde samtidigt som det var tal om att Facebook hade läckt ut uppgifter om 50.000 människor till ett företag, gällande USA. Hur stort läckaget är och var kan man nog bara spekulera i. Därav skall vi inte spä på några rykten eller sitta här och anta.

Det är inte första gången Facebook har gjort detta skall påtalas. Sedan skall man även påtala att det är en stor kanal och många möjliga läckor. Att tro att det finns risker det kommer händer igen? Jag det kan man bara spekulera i.

2010 – DN Facebook läcker uppgifter

2018 – Facebook läcker uppgifter

 

Att sociala medier har kraften att kunna påverka val och andra viktiga händelser i nationer är inget understatement. Därav kommer denna frågan vara viktigt att reda ut, hur skall man göra för att se till att företagen agerar i en bra anda. Hur skall man se till att människor ej beter sig illa mot andra?

Jag ställde frågan i min Facebook-kanal. 

Vem skall ansvara över sakerna som händer på sociala medier?

Myndigheten – 74%

Företagen – 26%

Analys

Problematiken är inte ny utan har funnits väldigt länge. Att man inte gjort något åt detta tidigare är pinsamt för varje aktiv politiker i makten. Nu har det gått så långt att sociala medier har större ekonomisk kapacitet än vad enskilda nationer har. Därav blir problematiken svårare när man sitter vid en aktör som är stor, väldigt stor och påverkar nationens intressen som företagande och utveckling.

I omröstningen var det tydligt att man anser att myndigheten måste vara mer aktiv för att bekämpa tråkigheter. Det kan man absolut inte säga något om, polisen och andra myndigheter måste vara mer aktiva och arbeta tillsammans med sociala medierna för att bekämpa brottslighet.

Lagen

Men det tar inte bort ansvaret för att sociala medier behöver se till att man följer lagstiftningen i gällande land. Man kan inte lägga ansvaret för att lagen skall förföljas på ett företag utan att ge dem ekonomiskt bistånd. Det kommer dock inte att hända men om ni förstår min tanke, så att hålla en personal i den storlek för att bekämpa allting kommer inte ett företag vara intresserad av.

Därför är detta ett problem som kommer fortsätta. Ett stort plus måste gå ut till Marcus Oscarsson för hans goda arbete han gör på sin facebook-kanal. Han ger sin själ för att förmedla nyheter som ej påverkas av möjligtvis felaktiga kommenterar.

Handlar inte att ta ställning

Facebook & Google är viktiga aktörer. Dom gör väldigt många bra saker och arbetar också för att framtiden skall bli bättre. Så deras funktion i samhället är viktig och därför är det så att man inte skall ge vika för att poängtera ut saker som är farliga för allmännyttan.

Videobloggen kan vara nyttig för dig.

Missa inte min podcast.