det stör mig ekonomiskt

Att skriva ut den ekonomiska vinsten stör mig

december 5, 2018 Av Johan Mårtensson

Den ekonomiska vinsten

När det kommer till ekonomisk vinning så stör det alltid någon, jag det har jag lärt mig och det har nog många andra. Oavsett om det beror på en stor aktievinst, företagsvinst eller ett stort arv så när det kommer till pengar så rör det alltid upp känslor.

Det ovan är inget som stör mig, men något som STÖR mig något oerhört är när tidningar och medier skriver ut om ett stort företag. Vi hittar på t.ex att H&M går med 151 miljoner i vinst. (fiktion, påhittad, ej sanning)

Då skriver alltid, ALLTID t.ex text tv (svt) ut att H&M gör en så fin vinst på så många miljoner.

Ex: H&M koncernen gör en vinst på 151.000.000 miljoner. Deras aktie bla…bla…bla…

Människor som läser det tänker, oherregud vad då H&M tjänar pengar som grus. Stämmer det? Stämmer det verkligen? DET GÖR DET INTE!

Låt mig förklara!

Låt oss säga att dom omsätter 3 miljarder och dom har en vinst på 151 miljoner. Det är alltså 151.000.000 / 3.000.000.000 = 5%.

Av alla dom pengar dom sätter i omlopp, alla skatter och alla inköp ett sådant mega företag gör så blir dom alltid beskyllda för att “tjäna så mycket pengar” genom att man skriver ut miljonerna istället för deras vinst procent.

För det är verkligen det som är intressant när man ser på ett företag. Hur många procent i vinst gör dom på ett år!

Man skall värdesätta dom stora bolagen och inte svartmåla dom på något sätt, dom bär samhället otroligt med såna skatter dom betalar. Hur många arbetar tror du staten får för 3.000.000.000 * 25% (momsen) = 750.000.000 i intäkter på enbart momsen i deras försäljning. Man kan säga sådant som att, om dom inte säljer så gör någon annan det.

Det finns en viss sanning i det, men det är trots allt många bolag som öppnar plånboken hos folk för att man vill köpa deras produkter. Staten tjänar alltså pengar när det är någon som arbetat fram en produkt.

Man skall inte glömma det när man fördömer företag. Det är ett hårt arbete och dom stora företagen, deras ledning kämpar som djur för att deras företag skall hålla sig i framkant och ta dom rätta vägarna.

Först hatten av till dom och sedan tänk på det nästa gång ni ser en nyhet som säger… EXTRA EXTRA! H&M TJÄNAR MILJONER.

Om ett litet företag som omsätter 1.000.000 går 5% i vinst alltså 50.000kr då är det ingen som överhuvudtaget bryr sig om att skriva ut.. EXTRA EXTRA! JÖNSSONS PLÅTSLAGERI GÅR MED TIOTUSENTALS KRONOR I VINST.

Hoppas att ni fick en tankeställare, för det var även meningen. Jag och H&M har inga kopplingar alls utan dom fick vara ett bra exempel då dom är en makt faktor i företagsvärlden.

Må väl //Johan “Moderjohan” Mårtensson