Att skriva ut den ekonomiska vinsten stör mig

Den ekonomiska vinsten

När det kommer till ekonomisk vinning så stör det alltid någon, jag det har jag lärt mig och det har nog många andra. Oavsett om det beror på en stor aktievinst, företagsvinst eller ett stort arv så när det kommer till pengar så rör det alltid upp känslor.

Det ovan är inget som stör mig, men något som STÖR mig något oerhört är när tidningar och medier skriver ut om ett stort företag. Vi hittar på t.ex att H&M går med 151 miljoner i vinst. (fiktion, påhittad, ej sanning)

Då skriver alltid, ALLTID t.ex text tv (svt) ut att H&M gör en så fin vinst på så många miljoner.

Ex: H&M koncernen gör en vinst på 151.000.000 miljoner. Deras aktie bla…bla…bla…

Människor som läser det tänker, oherregud vad då H&M tjänar pengar som grus. Stämmer det? Stämmer det verkligen? DET GÖR DET INTE!

Låt mig förklara!

Låt oss säga att dom omsätter 3 miljarder och dom har en vinst på 151 miljoner. Det är alltså 151.000.000 / 3.000.000.000 = 5%.

Av alla dom pengar dom sätter i omlopp, alla skatter och alla inköp ett sådant mega företag gör så blir dom alltid beskyllda för att “tjäna så mycket pengar” genom att man skriver ut miljonerna istället för deras vinst procent.

För det är verkligen det som är intressant när man ser på ett företag. Hur många procent i vinst gör dom på ett år!

Man skall värdesätta dom stora bolagen och inte svartmåla dom på något sätt, dom bär samhället otroligt med såna skatter dom betalar. Hur många arbetar tror du staten får för 3.000.000.000 * 25% (momsen) = 750.000.000 i intäkter på enbart momsen i deras försäljning. Man kan säga sådant som att, om dom inte säljer så gör någon annan det.

Det finns en viss sanning i det, men det är trots allt många bolag som öppnar plånboken hos folk för att man vill köpa deras produkter. Staten tjänar alltså pengar när det är någon som arbetat fram en produkt.

Man skall inte glömma det när man fördömer företag. Det är ett hårt arbete och dom stora företagen, deras ledning kämpar som djur för att deras företag skall hålla sig i framkant och ta dom rätta vägarna.

Först hatten av till dom och sedan tänk på det nästa gång ni ser en nyhet som säger… EXTRA EXTRA! H&M TJÄNAR MILJONER.

Om ett litet företag som omsätter 1.000.000 går 5% i vinst alltså 50.000kr då är det ingen som överhuvudtaget bryr sig om att skriva ut.. EXTRA EXTRA! JÖNSSONS PLÅTSLAGERI GÅR MED TIOTUSENTALS KRONOR I VINST.

Hoppas att ni fick en tankeställare, för det var även meningen. Jag och H&M har inga kopplingar alls utan dom fick vara ett bra exempel då dom är en makt faktor i företagsvärlden.

Må väl //Johan “Moderjohan” Mårtensson

 

30 svar på ”Att skriva ut den ekonomiska vinsten stör mig”

 1. Förstår att media vill skriva ut saftiga nyheter, t.ex. när Jocke & Jonna AB (youtubers) tjänar flera miljoner, så tror alla dem är stenrika och har feta bankkonton! Det är bara att, när det tas ut i lön så är det inte så mycket! Det ska läggas undan för sparande, utgifter ska betalas och skatt skall dras, teknik ska betalas! 🙂

 2. Pengar är alltid något som upprör folks känslor och det känns som att det nästan är en tabu att prata om. Media skriver alltid inte det som är sant så man får ta det lite med en nypa salt kanske. Dina inlägg får en verkligen att tänka, gillar det 🙂

 3. Vilket bra inlägg. För visst stör det folk när det går bra för andra, men det är nog också många som inte har en susning av det du skriver nu. Så jättebra inlägg!

 4. Och ännu argare blir folk om det är någon fattig privatperson som har tjänat en hundralapp eller två…

  Det finns utrymme för förbättringar och förändringar på alla nivåer i vårt samhälle.

  1. Ja det stämmer väl men det är väl mer kanske en myndighet 🙂
   Självklart att det finns stora förbättring man kan göra på många ställen i samhället. Det först borde vara där pengarna kommer ifrån så att det skapas ännu mer pengar.

  1. Det är ju fantastiskt bra 🙂 OM du har blivit mer intresserad så in på min Facebook och kolla mina företagsekonomiska videos där jag förklarar omkostnadstalet. Det är en kvartsmiljon som tittat på den, så den borde vara bra.

  1. Ja det kan man faktiskt tycka, men det handlar om ekonomi och det är väldigt, väldigt många som gillar att titta på det. T.ex alla stora aktie podcast som finns. Dom går som tåget för folk älskar möjligheten till att lära sig mer för att tjäna mer pengar.

 5. Det blev verkligen en AHA-upplevelse för mig. Har faktiskt inte sett det utifrån ditt perspektiv men du har naturligtvis rätt.

  1. Haha ja det är ett sätt att se på det. Jag personligen ser inte pengar som just en sak att besitta, jag ser pengar som en möjliggörare för att komma vidare på den stegen jag klättrar efter. Alla har sitt sätt att se på det.

 6. Ja pengar är fult att tjäna, och då sticker det i ögonen på folk! Företag måste ha en långsiktig ekonomisk hållbarhet, och utrymme för tillväxt och investeringar. Det kan se fint ut med miljoner på sista raden, men det kan vara många svårkontrollerade faktorer som styr om det blir röda eller svarta siffror. Det vore ytterst riskabelt och dumdristigt att tycka att ett nollresultat är gott nog.

 7. Pengar som rör och handlar om människor och företag intresserar andra. Ju högre summor ju mera wao tänker folket. Att tjäna pengar sticker i ögonen hos andra tyvärr.

 8. Ja man tror att medierna tjänar hur mycket och är rika som troll men när alla utgifter är betalda så blir det ju inte så mycket över som man först tror. Ett väldigt bra inlägg 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.