Att göra sin egen film – Johan ”Moderjohan” Mårtensson
Att skapa en film eller kanske ett intro är inte alltid enkelt. Helst om du börjar från noll utan någon som helst inspiration. Eller kanske att kunskapen inte riktigt finns där för att påbörja projektet? Oavsett så har du kommit rätt för jag har lagt ned tid för att göra det så enkelt som möjligt för dig.
1. Vilken känsla skall förmedlas?
Vilken känsla är det du vill förmedla med din film. Säg att det är ett intro som vi pratar om så har du inte många sekunder på dig att förmedla det du vill.
Vad är det för något du vill skapa för den som verkligen tittar på filmen? Trygghet? Framåtanda? Aggressivitet? Vad är det du vill nå ut med och man skall koppla ihop med ditt varumärke.
Känslan är den röda tråden genom filmen och det kommer jag prata om lite längre ned. Det är inget du enbart skall… så nu har jag lagt två sekunder här på att tänka på det. Nu är jag klar.
Sätt dig ned, fundera och känn efter lite. Vad är det för känsla jag vill skall vara sammankopplat med mitt varumärke. Du har ett varumärke oavsett om du är ett företag eller inte.
Vilken känsla fick du när du kollade på filmen ovanför? Kommer skriva det längst ned.
2. Har du allt material?
Många gånger så har du många bilder eller filmer som du kan göra om för att skapa en film. Beroende vilken budget du har så tycker jag du skall anpassa din första skapelse till det du kan fotografera själv. Behövs nytt material fråga en vän och gå ut och skapa dom bilderna som saknas eller filmsnuttarna.
Titta igenom gamla bilder. Fråga dina kollegor om dom har några bilder eller filmer som fungerar med punkt 1.
Här kommer det största tipset av dom alla…. använd ALDRIG gratis foton. Det är något som totalt kommer förstöra din film. Har du inte tid att göra det på riktigt så lägg ned projektet direkt.
Har du dock ekonomi så tycker jag du skall anlita en fotograf och tillsammans med denna komma på hur ni skall skapa den känslan du söker. Kan rekommendera Johan Arnmaker från bildfeeling. Ett extra tips för att ta ytterligare foton om du väl anlitar t.ex Johan. Låt oss säga att du vill göra en film som har trygghet som fokus. Ta några kort i direkt motsats till den känslan du vill skapa.
Många gånger kan det valet höja projektet till ännu en nivå då man kan behöva skapa oreda innan man förmedlar tryggheten t.ex.
3. Bli din egen regissör
Om du kommer editera och göra allting själv så föreslår jag att du skapar en mapp och lägger in alla filmer, foto m.m som du har tänkt att använda i just den mappen. Skapa dig en textfil. Döp om alla filmer och bilder efter numrering t.ex 1,2,3 eller då B1 (bild1) v1 (video1).
Detta gör du för att kunna lägga in information i ditt textdokument. Helst om du vill att det skall komma upp ytterligare text på fotot eller filmen som skall editeras in. Du blir din egen regissör.
V1 – Släpp hörnflaggan!
B2 – Du är aldrig ensam
V3 – Jag bryr mig inte längre
B4 – Dra åt hel…
Du har din röda tråd som du redan gjorde i punkt 1. Alltså det som du har tänkt dig förmedla generellt men nu har vi gått ner med på punktnivå. Du leder den som tittar genom olika tankar, funderingar eller då känslor du vill skall skapas.
Detta kommer göra ditt ”lilla” projekt till något som faktiskt spelar roll. Värdet av det du har skapat är så mycket högre för att det ligger tankar och arbete bakom dom där sekunderna. Jag kan lova att resultatet kommer bli extremt mycket bättre än när någon slänger ihop något för man skall ha något att lägga ut.
Vill du få ett tips på programvara så rekommenderar jag Davinci Resolve. Det tar tid att lära sig som alla andra programvaror. Tänk bara på att du behöver 50 gb RAM.
4. Ljudet
Nu har vi skapat det mesta. Vi har filmer, video och texten. Att inte glömma vad dom olika inslagen skall förmedla. Nu behöver vi något som höjer det du har tänkt.
Ljudet skall vara inom din röda tråd som vi skapade i punkt 1 men den skall även vara anpassad till exakta bilder och filmer. Det många gör att man bara slänger in ett ljud/musik.
Detta är väl bra? Säger man till sig själv. Det fungerar… eller?
Jag hade föreslagit att du köper licensljud från t.ex Bensound för då har du möjligheten att verkligen lyssna genom varje låt innan du väljer den som passar det du skall skapa.
Sedan skall man inte låsa in sig utan det kan vara så att ditt projekt behöver flera olika ljudfiler/musikfiler.
5. Filmediteringen
Det är väldigt få personer som klarar att börja i denna ändan. Jag säger inte att det är fel utan jag säger att du behöver ha gjort många filmer eller intron för att vara tillräckligt vass för att börja direkt i editeringsprogrammet.
Så helt enkelt börja enligt min lista och jobba dig genom punkterna.
Vi har väldigt mycket på benen för att komma igång om du gjort allt innan.
Du har alla filmer, bilder och ljud sedan då inte att glömma logga m.m för att köra igång. Du har textfilen redan färdig så det är helt enkelt bara att börja.
Jag kan inte övergångar eller skapa mig ett tema i själva filmediteringsprogrammet?!? Då föreslår jag att du köper in den tjänsten. Av ett svenskföretag eller kanske varför inte fiverr?
Du har redan gjort allt grundarbete för att kunna enklare köpa in det du behöver. Skapat ordningen som sakerna skall ligga. Du har en textfil med all information som behövs för att göra filmen. Ljudet finns som du har tänkt att använda.
Följer man mina råd och använder sitt huvud så kommer man kunna skapa många bra saker framöver.
Listan
- Vilken känsla skall förmedlas?
- Har du allt material?
- Bli din egen regissör
- Ljudet
- Filmediteringen
Att göra sin egen film
För att ni skall få en liten mer blick bakom kulisserna så här kommer ytterligare ett stort projekt som jag har skapat själv.
Denna filmen var lite längre än dom 37 sekunderna som var den första filmen jag presentera för er. Längre filmer betyder ännu mer arbete bakom kulisserna. Det finns bara ett sätt för att skapa saker och det genom att lägga ned tiden som krävs.
Vill du få ett dåligt resultat så kan du slänga ihop något. Skall du skapa magi så krävs det både duktiga personer som tar bilder, skapar filmer men även dom som sätter ihop dem.
Du skall vara spindeln i nätet som ser till att allting blir bra.
SVAR: Vilken känsla jag försökte förmedla med filmen längst upp är. Framåtanda.
Vid pennan Johan ”Moderjohan” Mårtensson
Föreningslivet – Lag och ordning – Yttrandefrihet – Näringsliv