moderjohan

Analys av valet 2018

september 12, 2018 Av Johan Mårtensson

Valet 2018

val 2018

Det pratas fortfarande om att det kan flyttas enstaka mandat från C till SD p.g.a sena röster. Dock kan man säga att i procent form kommer det inte förändrats något därav kan man påtala att det är resultatet för valet 2018.

Update: För att följa omröstningen (när länsstyrelsen räknar om röster igen)  i riksdagen kan du klicka här.

Politisk analys

Måste det verkligen rinna vatten under broarna för att man skall kunna komma överens? Efter detta valet är svaret helt enkelt ett stort NEJ. Det är inte så att politikerna helt plötsligt vaknade upp och VAD HAR HÄNT!?

Absolut kan man förstå att bildningen att regering inte sker efter några timmar men det borde redan vara förhandlingar mellan dom partnerna som har tänkt att regera och agera därefter. D.v.s alternativ med mandat. En stark regering, det är något vi kan utkräva som svenska medborgare.

Resultat Socialdemokraterna

Ett starkt val, komma tillbaka ifrån riktigt dåliga siffror till 28,4%. Det är jättebra och Stefan Löfven gjorde ett kanon arbete för att göra detta möjligt, det är ingen annan som gjorde det. Stefan gjorde det i rutan i partiledardebatten i TV4.

Socialdemokraterna till makten enligt följande

  1. Fortsätta regera med nuvarande regering. S+MP(+V) det vill säga att man får alliansen att acceptera DÖ. Oavsett storlek så måste man få mandat för att kunna styra. Har man inte mandat måste ett DÖ vara aktivt. Regera med en svag regering, det behöver inte Sverige just nu. Vi har redan haft det så i 4 år.
  2. Få över C+L så att regeringen blir S+MP+C+L(+V). Problemet är att varken C eller L säger sig vilja jobba tillsammans med V. Sedan får man inte glömma att S sedan tidigare vägrat sätta sig i regering med V.
  3. Få stöd av alliansen eller M+(valfritt annat alliansparti) för att få mandat.

Analys Socialdemokraterna, dom står svagt efter detta valet. Trots ett bra val så ser deras möjligheter att bilda regering väldigt svaga ut.

Socialdemokraternas chans till statsministerposten 10%

Resultat Moderaterna

Dom vinner andra platsen. Många pratade om att dom skulle bli flera procent mindre än vad SD skulle bli. Uffe-effekten, jag dom tappar mest av alla partier men om det inte varit för Ulf så hade dom tappat minst det dubbla. Hur kan du säga detta? Det går inte att statistiskt säkerställa men tar man i beaktande att han vann varje partiledardebatt och stått för en tydlig politik. Så kan jag stolt i ryggen säga att UIf gjort ett bra jobb för moderaterna.

Moderaterna till makten enligt följande

  1. Alliansen lägger fram förslag om att regera och hoppas att dom S lägger ner sina röster. På sådant sätt går deras budget igenom och DÖ lever. Alliansen vinner då på att ett dolt “DÖ” finns. Hur kan jag säga detta? Dom har inte mandat så enkelt är det. M+KD+C+L
  2. Dom agerar tillsammans med SD och sparkar ut L. Dom behöver inte ytterligare ett parti som inte gillar SD, det räcker att övertala Annie och C att det inte finns något annat val. M+KD+C+SD
  3. Alliansen får stöd av S. Mandaten är väldigt enkla att ta hem då, sedan kan man senare förhandla med alla som en gemensam allians.  M+KD+C+L(+S)

Moderaternas chans till statsministerposten 90%

Center och liberalerna

Som alla har pratat om, absolut kan dom välja att byta regering. Saken är att dom behöver då byta sida båda två, det räcker inte som att C stannar i alliansen + SD för att bilda regering. Både C+L måste byta och sedan förhandla med V. Det största problemet med detta är att C+L hade förlorat mycket mer på detta emot deras väljare, deras väljare kommer “straffa” dom för att dom valde vänster regering istället för höger.

Det stämmer tillvissdel om man väljer SD istället. Men vilka andra val har man? Vill deras väljare V eller SD?

Svanspartier

KD gick jättebra och Ebba gjorde ett bra jobb, men tyvärr är musiken enbart M. Det finns inget KD kan göra om inte M står framför dem. Desamma gäller för SD, absolut kan man fälla alliansen och gör säkert det om man måste (vägra DÖ etc). SD behöver M, KD behöver M.

L behöver C, skall man byta sida är L beroende av C. V är likasamma (min kära mor lärde mig att det hette så) som SD att man behöver S. V kan inte göra något annat än att sitta stilla i sin båt och vänta på vad S gör.

VATTEN UNDER BROARNA

Svårare än så var det alltså inte, för att bilda en regering med mandat. Så att hitta på olika saker med att vi behöver jättemycket tid m.m. Det var redan så här 2014 och nu gäller det att ta av sig offerkoftan och leda landet med ett riktigt ledarskap. Vem har vad det krävs? Ibland måste man regera  och agera ihop med parter som man kanske inte älskar men så är livet.

Om du bara vill leka med din bästa vänner kanske du skulle hållt på med något annat än politiken.

Om inte av detta sker vad har man då för alternativ? INGET

OMVAL!!! Så enkelt är det bara, gör något av ovanstående eller begär omval. S kommer aldrig sätta sig bakom Alliansen dom förlorar för mycket på det till nästa val. Alliansen kommer inte ställa sig bakom S, låga odds på detta iaf. Åt båda håll, om det går så långt blir det nog kris och omval.

//MODERJOHAN OUTsnygg johan